Rybie oleje: Ktorý druh rakoviny spomaľujú?

Štúdie ich spájajú s lepším kardiovaskulárnym zdravím, zlepšenou hladinou cukru v krvi, zníženými príznakmi artritídy atď.

Nová štúdia dospela k záveru, že muži s rakovinou prostaty s nízkym rizikom, ktorí nie sú liečení liekmi, ale volia si terapiu na počkanie a užívajú doplnky s rybím olejom, môžu zlepšiť svoje zdravotné výsledky.

„Mnohí muži sa zaujímajú o zmeny životného štýlu, vrátane stravovania, aby im pomohli zvládnuť rakovinu a zabrániť progresii ochorenia,“ poznamenal autor štúdie William Aronson, profesor urológie na Kalifornskej univerzite v Los Angeles.

“Naše zistenia naznačujú, že niečo také jednoduché, ako je úprava stravy, môže potenciálne spomaliť rast rakoviny a predĺžiť čas, kým budú potrebné agresívnejšie zásahy,” povedal.

Ako vedci vysvetlili, zmeny v usmerneniach pre liečbu rakoviny prostaty viedli mnohých mužov s pomaly rastúcimi nádormi k tomu, aby si vybrali liečbu rakoviny na počkanie namiesto často oslabujúcej liečby.

Avšak asi polovica mužov, ktorí si zvolia čakaciu terapiu, bude následne potrebovať operáciu a/alebo medikamentóznu liečbu nádoru do piatich rokov od diagnózy.

Existujú spôsoby, ako ešte viac oddialiť progresiu nádoru?

Aronson a kolegovia sa pýtali, či by mohli pomôcť živiny, ako sú omega-3 mastné kyseliny nachádzajúce sa v niektorých rybách a doplnkoch rybieho tuku.

Aby to zistili, najprv vybrali 100 pacientov s diagnózou rakoviny prostaty nízkeho alebo stredného stupňa, ktorí sa rozhodli pre liečbu na počkanie.

Niektorí z nich (kontrolná skupina) dodržiavali svoju obvyklú stravu a niektorí dostali diétne rady zamerané na zvýšenie príjmu omega-3 mastných kyselín. To zahŕňalo používanie doplnkov rybieho tuku.

Mužom zároveň odporučili, aby znížili príjem menej zdravých tukov nazývaných omega-6, ktoré sa nachádzajú v potravinách, ako sú čipsy, sušienky, majonéza a iné vyprážané alebo spracované potraviny.

Na sledovanie toho, ako môžu zmeny stravovania ovplyvniť progresiu rakoviny prostaty, výskumníci pravidelne testovali „index Ki-67“ každého muža.

Ki-67 meria špecifické biomarkery, aby sledoval, ako rýchlo sa bunky rakoviny prostaty množia v priebehu času.

Rok po začatí štúdie muži, ktorí sa snažili dosiahnuť nutričnú rovnováhu medzi omega-3 a omega-6, ukázali zdravý 15% pokles ich indexu Ki-67.

Na druhej strane muži, ktorí dodržiavali svoju obvyklú stravu, zaznamenali 24% nárast Ki-67, uviedli vedci.

“Tento významný rozdiel naznačuje, že zmeny v stravovaní môžu pomôcť spomaliť rast rakoviny, potenciálne oddialiť alebo dokonca zabrániť potrebe agresívnejšej liečby,” povedal Aronson.

Bolo však pozorované nasledovné: Hoci zníženie skóre Ki-67 u mužov bolo povzbudivé, strava bohatá na omega-3 neposunula Gleasonovo skóre, ďalšie bežné meranie progresie rakoviny prostaty.

Vedci sa domnievajú, že je potrebný ďalší výskum, aby sa potvrdilo, či zvýšenie príjmu omega-3 má dlhodobé účinky na výsledok rakoviny prostaty.

Zaujal vás tento príspevok? Zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*