Máloktorá zo skúsených gazdiniek to vie, hoci je to jednoduché! Každý má skúsenosť, že uvarené cestoviny sa zlepia za pár sekúnd, ak scedíte vodu a nepridáte olej alebo iný tuk.
Pozrime sa, na čo si dať pri varení pozor!
Pre optimálne uvarenie cestovín použite kľudne veľké množstvo vody, t.j. asi 1 liter na jednu porciu (100g) cestovín, pretože takto sa cestoviny uvaria rovnomernejšie. Dajte soľ do vody, aj keď robíte sladké cestoviny, asi čajová lyžička na liter, ale ochutnám aj vodu, to je jasné!
Tiež je ekonomické ich zakrývať, kým voda vrie. Keď sa uvarí, môžete pridať cestoviny. V tomto prípade ich treba hneď dobre premiešať, inak sa zlepia.
Stačí variť na strednom ohni. Hrniec by ste nemali prikrývať, ale môžete cestoviny miešať. Dodržujte dobu varenia odporúčanú výrobcom cestovín, tú nájdete na obale.
Cestoviny ochutnajte krátko pred koncom doby varenia. Cesto je hotové, keď sa už zvonku nelepí, ale vo vnútri ešte nie je úplne mäkké. Ak sú práve chrumkavé, cestoviny „al dente“ sú hotové.
Tu je trik!
Existuje však jednoduchý kuchynský trik a už žiadne lepkavé cesto! Uvarené cestoviny sa nezlepia, ak pred vybratím pridáte do vody s cestovinami pohár studenej vody. Skúste to nabudúce!
Leave a Reply