Silnejšie ako akýkoľvek liek: Tu je to, čo dokáže vyliečiť len jedna hrsť lieskových orieškov denne!

Väčšina ľudí obľubuje lieskové orechy kvôli ich chuti, no vedeli ste, že tento orech je aj veľmi liečivý? Lieskové oriešky sa v ľudovom liečiteľstve používajú po stáročia a okrem plodov sa využíva aj kôra, listy a strapce kvetov.

Lieskový orech patrí medzi kôstkové ovocie, spolu s vlašskými orechmi, mandľami, pistáciami, gaštanmi, kešu orieškami. Táto skupina potravín je bohatá na omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, preto sa často nazývajú čističmi krvi a chráničmi srdca.

Plody obsahujú 61 % tuku, prevažne nenasýtené mastné kyseliny, olejovú a linolovú. Obsah sacharidov je 17% a približne 15% tvoria bielkoviny.

Odborníci na výživu ho odporúčajú zaradiť do jedálnička, kvôli jeho mnohým priaznivým účinkom na zdravie. 150 g týždenne je zdravou náhradou slaných maškŕt, ktoré sú jedným z hlavných vinníkov obezity.

Výskumy dokazujú, že konzumácia lieskových orieškov (asi 30 g denne) neovplyvňuje priberanie a má mnoho pozitívnych účinkov (chráni pokožku a zuby, ovplyvňuje rast a vitalitu vlasov, posilňuje imunitu, predchádza depresiám – všetko to, čo diéta s nízkym príjmom energie môže mať zlý vplyv).

Môžu za to vitamíny, minerály a oleje, na ktoré sú lieskové orechy bohaté. Vitamín A priaznivo pôsobí na pokožku a vlasy, posilňuje zuby a takmer všetky vnútorné orgány, ako aj imunitu.

Vitamín E čistí cievy a chráni srdce a vďaka udržaniu vitality pokožky našiel uplatnenie aj vo farmaceutickom priemysle (lieskový orech sa často používa v masážnych olejoch, ale aj v prípravkoch na ochranu pred slnkom).

V 100 g lieskových orieškov je asi 15 g vitamínu E a to je odporúčaná denná dávka tohto vitamínu. Betaín je dôležitý pre správne fungovanie obličiek a detoxikáciu organizmu.

Vitamíny F a K ovplyvňujú aj pokožku a vlasy, ako aj metabolizmus. Vitamíny skupiny B sú dôležité pre svalovú hmotu a energiu, funkciu mozgu a nervového systému.

Kyselina listová je v tehotenstve dôležitá pre vývoj plodu a jej nedostatok vedie k anémii, môže viesť aj k upchávaniu ciev. Vitamín B1 je potrebný pre správne fungovanie nervového systému, svalov a tvorbu erytrocytov.

Riboaviín ovplyvňuje kožu a jeho nedostatok spôsobuje kožné ochorenia. Kyselina pantoténová je stimulant nadobličiek, znižuje únavu a zvyšuje vytrvalosť, pomáha chrániť pred symptómami stresu a znižuje hladinu zlého cholesterolu v krvi.

Zabraňuje usadzovaniu cholesterolu na stenách ciev, je dôležitý aj pre údržbu pokožky a vlasov.  Lieskové oriešky neobsahujú cholesterol, rovnako ako iné zeleninové ovocie, ale majú zložky, ktoré znižujú cholesterol v krvi.

Omega3 a omega6 kyseliny sú okrem vitamínov skupiny B dôležité pre čistenie ciev a prevenciu mŕtvice a infarktu.

Lieska pomáha pri rekonvalescencii, pacientom s krivicou, reumatizmom, anémiou. Pravidelná konzumácia lieskových orieškov urýchľuje vylučovanie piesku z obličiek a močových ciest, zmierňuje problémy spôsobené astmou a bronchitídou.

Vňať kvetov, listy a kôra liesky sa používajú pri prevencii a liečbe žltačky, zápalu pľúc a nízkeho krvného tlaku.

Zdieľajte článok aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*