
Cvikla je jednou z najzdravších zelenín na svete a hoci o nej málokto vie, vo veľkom množstve alebo u ľudí na ňu náchylných môže spôsobiť vedľajšie účinky.
Netreba podliehať panike, jedzte s mierou a budete super zdraví. Pri konzumácii vo veľkých množstvách cvikla do nášho tela zavádza priveľa šťavelanu, čo môže spôsobiť žalúdočné ťažkosti alebo kolísanie krvného tlaku.
V malom množstve je dobrý najmä pri krvnom tlaku a žalúdočných problémoch. Treba si dávať pozor, aby ste jej neskonzumovali priveľa naraz a pokiaľ možno zmiešajte napríklad s jablkovou alebo mrkvovou šťavou.
Vedľajšie účinky šťavy z červenej repy
Ak pijeme cviklovú šťavu vo veľkom množstve namiesto vody, môžeme očakávať, že sa po chvíli prejavia vedľajšie účinky.
1. Obličkový kameň
– pacientom trpiacim obličkovými kameňmi sa neodporúča konzumovať veľké množstvo cvikly pre vysoký obsah šťavelanu. Samotný koreň obsahuje veľa šťavelanov, no ešte nebezpečnejšie sú cviklové listy.
2. Zmena farby výkalov a moču
-výkaly a moč môžu sčervenať 48 hodín po konzumácii veľkého množstva červenej repy. Netreba sa toho báť, ide o prirodzený jav. Ak problém trvá viac ako dva dni, navštívte odborníka.
3. Krvný tlak náhle klesne
– po vypití cviklovej šťavy klesá krvný tlak. To je dobrá správa pre tých, ktorí bojujú s vysokým krvným tlakom. Musíme si však dávať pozor, aby sme liek na krvný tlak nezapíjali šťavou z červenej repy.
4. Pokazený žalúdok
– šťava z červenej repy konzumovaná vo veľkých dávkach môže spôsobiť žalúdočné problémy. Postupne zvyšujte spotrebované množstvo. Pravidelnej konzumácii cviklovej šťavy by sa mali vyhýbať tí, ktorých trápia žalúdočné problémy alebo črevný syndróm.
5. Hladina cukru stúpa
– 100 gramov cvikly obsahuje takmer 7 gramov cukru. Napriek vysokému obsahu cukru ho môžu konzumovať aj diabetici, pretože väčšinou obsahuje fruktózu, ktorá sa rozkladá pomaly.
Leave a Reply