Potrebujeme:
- 6 vajec
- 10 lyžíc vody
- ½ lyžičky jedlej sódy
- 1 lyžičku vanilkovej arómy
- 2 a 1/3 šálky kryštálového cukru
- 1 a 1/2 šálky hladkej múky
- 4 lyžice kakaového prášku
- 300 g masla
- 1 šálku mlieka
- 2 lyžice kyslej smotany
- 1 bal. vanilkového cukru
Postup:
- 4 vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Žĺtky rozšľaháme s 1 šálkou cukru, pridáme sódu, vodu, 1 a 1/2 lyžice kakaa a vanilkovú arómu.
- Bielky ušľaháme na tuhý sneh a postupne ho vmiešame do žĺtkovej hmoty. Nakoniec postupne primiešame 1 šálku hladkej múky.
- Formu na pečenie vymastíme olejom a navrstvíme do nej cesto. Uhladíme a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov 35-40 minút.Cesto skontroluje špáradlom.
- Kým sa pečie cesto, pripravíme si krém. 2 vajcia ušľaháme s jednou šálkou cukru. Mlieko preložíme na plameň a rozmiešame v ňom zvyšnú múku. Varíme, za stáleho miešania, kým hmota nezhustne. Zložíme z plameňa a do ešte horúceho krému všľaháme vaječnú zmes. Necháme úplne vychladnúť.
- Zmäknuté maslo ušľaháme s 1 vanilkovým cukrom do peny. Maslo postupne vmiešame do vychradnutého mliečneho krému – prešľaháme, aby nám vznikol hladký krém. Na upečené cesto navrstvíme krém a vložíme na 30-40 minút do chladničky.
- Nakoniec si pripravíme polevu. Zvyšné maslo rozpustíme vo vodnom kúpeli s kakaom, zvyšným cukrom a kyslou smotanou. Nakoniec zalejeme polevou a necháme opäť dobre vychladiť v chladničke alebo na chladnom mieste a môžeme podávať.
Zdieľajte tento fanstastický recept aj so svojimi priateľmi, ktorí si tiež radi pochutia!
Leave a Reply