SOS: Riziko nákazy pásomnicou z mäsa, ktoré stále jete!

Hneď ako skonzumujete tento druh mäsa bez toho, aby ste ho správne pripravili, hrozí, že sa do vášho tela dostanú červy, ktoré sa môžu presunúť do celého tela: do očí, do tkanív a častejšie do mozgu.

Existuje jedna potravina, ktorú ak správne neuvaríte, riskujete, že sa vám do mozgu “dostanú” nebezpečné červy!

Ide o pásomnicu nazývanú “Spirometra”, ktorá žije v črevnom trakte mnohých zvierat, napríklad psov a mačiek a nespôsobuje im žiadne problémy. Prostredníctvom výkalov zvierat sa však vajíčka červov môžu dostať do vody, kde dlho prežívajú. Odtiaľ sa pravdepodobne dostanú do tiel iných zvierat, ktoré pijú alebo sa kŕmia v blízkosti vody.

Pásomnica sa vyskytuje v mnohých formách, ale len tri z nich môžu ľahko infikovať mozog. Doktorka Helena Helmbyová z Londýnskej školy hygieny a tropickej medicíny tvrdí, že v ľudskom mozgu boli zaznamenané len pásky z bravčového mäsa, t. j. z infikovaných ošípaných.

Ľudia sa môžu infikovať kúskami bravčového mäsa s dvoma formami infekcie:
  • Prvá forma nákazy je spôsobená konzumáciou nedostatočne tepelne upraveného bravčového mäsa z infikovaných ošípaných, v dôsledku čoho sa v čreve “usadí” červ typu Taenia Soliumin.
  • Druhá forma infekcie je vo forme lariev, ktoré sa môžu dostať do tkanív pri kontakte s výkalmi infikovaného človeka alebo ošípanej. Ak sa larva dostane do nervového systému vrátane mozgu, môže to viesť k ochoreniu známemu ako neurofibróza. Tento typ infekcie môže často spôsobiť epilepsiu.
Z týchto dôvodov odborníci zdôrazňujú, že bravčové mäso treba vždy veľmi dobre tepelne spracovať.
Zdieľajte tieto užitočné informácie aj s ostatnými. Ďakujeme.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*