Jablká sú tiež veľmi zdravé plody, okrem toho, že skvele chutia a hodí sa do dezertov. Sú bohaté na antioxidanty, ktoré majú pozitívny vplyv na:
cukrovku
problémy s kosťami
Alzheimerovou chorobu
obezitu
rakovinu
kardiovaskulárne choroby
astma
gastrointestinálne problémy
Šošovica je tiež veľmi zdravá a silný antioxidant s protizápalovými vlastnosťami. Pomôže vám pri:
zápalovom ochorení čriev
rakovine hrubého čreva
cholesterolu
vysokému tlaku
osteoporóze
Šošovica obsahuje vysoké množstvo bielkovín, železa a horčíka. Napríklad červená šošovica má celkovo najvyššiu nutričné hodnoty, než ostatné odrody.
Recept na polievku so šošovicou, kurkumou a kokosovým mliekom
Čo budete potrebovať:
1 čajová lyžička kurkumy v prášku
1 ½ šálky kokosového mlieka
2 nastrúhané jablká
2 šálky červenej šošovice
1 čajová lyžičky kokosového oleja
1 čajová lyžička rasce
1 cibuľa nakrájaná najemno
1 ½ lyžičky škorice
1 čajová lyžička soli
2-3 šálky horúcej vody
Postup:
1) Opláchnite červenú šošovicu v studenej vode. Nechajte ju odkvapkať a rozpustite kokosový olej v hrnci a osmažte cibuľku, až zmäkne a zozlatne.
2) Ďalej pridajte kurkumu a jablko. Povarte približne 2 minúty. Premiešajte zmes a pridajte vodu s šošovkou. Nechajte variť zmes zhruba 15 minút.
3) Prikryte pokrievkou a nechajte podusiť.
4) Následne pridajte kokosové mlieko, korenie a poduste všetko do tej doby, než šošovka zmäkne. Pridajte šálku vody, ak nemáte radi hustú polievku.
5) Nechajte všetko variť po dobu 2 hodín. Následne podávajte polievku s tekvicovými semienkami a kokosovými hoblinami.
zdroj: vitalitis.cz
Leave a Reply