Stále nie je veľmi populárna, ale dokonale zvýrazní chuť kuracieho, ale aj bravčového mäsa.

Je neoddeliteľnou súčasťou ázijskej kuchyne a dodáva jedlám osobitú chuť. Dá sa však použiť aj na jedlá, ktoré pripravujeme každý deň. Citrónová tráva dodá mäsu nádhernú vôňu.

Citrónová tráva, je druh trávy, ktorý pochádza z tropických oblastí Ázie. Má ozdobné, dlhé a ostré listy, preto rastie v mnohých parkoch a záhradách.

Oceňovaná je však predovšetkým pre svoju citrusovú príchuť. Ázijci ju pridávajú do mnohých jedál, od polievok až po jedlá z mäsa, rýb a zeleniny a dokonca aj do nápojov.

Ako používať citrónovú trávu

V ázijskej kuchyni je citrónová tráva nenahraditeľná, keď potrebujete pokrmom dodať sviežosť. Najčastejšie sa používa spodná časť stonky, pretože má najviac arómy.

Stačí ju nakrájať na tenké plátky a v tejto podobe sa používa napríklad na marinovanie mäsa či rýb, prípadne sa pridáva do polievok či dezertov. Čerstvá citrónová tráva sa perfektne hodí ku kokosovému mlieku, zázvoru a limetke.

Akú citrónovú trávu kúpiť

Hoci citrónová tráva pochádza z ďalekej Ázie, môžete si ju kúpiť v obchodoch so zdravou výživou či ázijských obchodoch a dokonca si ju zasadiť aj vo vlastnej záhradke.

Oplatí sa vyhľadať čerstvú rastlinu, pretože má oveľa bohatšiu vôňu ako sušená verzia. Navyše sa dá v chladničke skladovať aj dlho, aj mesiac. Skvelá je aj na mrazenie.

Dôležité je pripraviť citrónovú trávu

Pred pridaním citrónovej trávy do jedla sa musí pripraviť. Najprv musíte odrezať korene a odstrániť vonkajšie tvrdé listy a potom rozdrviť alebo nasekať bielu časť stonky.

Potom bude mať najlepšiu vôňu a chuť. Môže sa pridávať vcelku do dusených jedál alebo polievok. Pred podávaním pokrmu je však lepšie ho odstrániť, pretože je vláknitý a ťažko sa konzumuje.

Funguje dobre v jedlách na večeru

Po citrónovej tráve sa oplatí siahnuť aj pri príprave každodenných jedál na večeru. Výborne sa hodí najmä k mäsu, hodí sa k hydine a bravčovému, pretože im dodáva citrusovú arómu.

Nemusia to byť jedlá s dlhým zoznamom ázijských ingrediencií. Je to len jemná dochuť. Citrónovú trávu možno použiť aj do čajov a domácich nálevov.

V tomto prípade dobre poslúži sušená. Dobre sa mieša s inými bylinkami, ako je mäta alebo verbena.

Citrónové kura
Ingrediencie:

  • 6 kuracích stehien
  • 2 stonky citrónovej trávy, olúpané a rozdrvené
  • kúsok čerstvého zázvoru
  • mletý koriander podľa chuti
  • soľ a korenie podľa chuti
  • šťava z polovice limetky
  • 200 g prírodného jogurtu
  • 2 lyžice oleja
  • čerstvý koriander na servírovanie, voliteľné

Spôsob prípravy:

  1. Kuracie stehná umyjeme a osušíme. Pripravte si väčšie vrecko na zmrazovanie potravín. Všetky koreniny zmiešame s jogurtom. Pridajte limetkovú šťavu a olej, znova premiešajte.
  2. Kuracie stehná vložíme do vrecka, zalejeme jogurtovou marinádou a pridáme pripravenú citrónovú trávu. Marinované kurča odložte na 2-3 hodiny, nie je potrebné chladiť.
  3. Potom ho spolu s marinádou vložte do zapekacej misy. Kurča pečieme 40 minút prikryté a 15 minút odokryté pri teplote 180 stupňov Celzia.
  4. Stehná podávame posypané čerstvým koriandrom. Perfektne sa k nim hodí ryža.

Dobrú chuť a ak vás recept zaujal, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*