
Je neoddeliteľnou súčasťou ázijskej kuchyne a dodáva jedlám osobitú chuť. Dá sa však použiť aj na jedlá, ktoré pripravujeme každý deň. Citrónová tráva dodá mäsu nádhernú vôňu.
Citrónová tráva, je druh trávy, ktorý pochádza z tropických oblastí Ázie. Má ozdobné, dlhé a ostré listy, preto rastie v mnohých parkoch a záhradách.
Oceňovaná je však predovšetkým pre svoju citrusovú príchuť. Ázijci ju pridávajú do mnohých jedál, od polievok až po jedlá z mäsa, rýb a zeleniny a dokonca aj do nápojov.
Ako používať citrónovú trávu
V ázijskej kuchyni je citrónová tráva nenahraditeľná, keď potrebujete pokrmom dodať sviežosť. Najčastejšie sa používa spodná časť stonky, pretože má najviac arómy.
Stačí ju nakrájať na tenké plátky a v tejto podobe sa používa napríklad na marinovanie mäsa či rýb, prípadne sa pridáva do polievok či dezertov. Čerstvá citrónová tráva sa perfektne hodí ku kokosovému mlieku, zázvoru a limetke.
Akú citrónovú trávu kúpiť
Hoci citrónová tráva pochádza z ďalekej Ázie, môžete si ju kúpiť v obchodoch so zdravou výživou či ázijských obchodoch a dokonca si ju zasadiť aj vo vlastnej záhradke.
Oplatí sa vyhľadať čerstvú rastlinu, pretože má oveľa bohatšiu vôňu ako sušená verzia. Navyše sa dá v chladničke skladovať aj dlho, aj mesiac. Skvelá je aj na mrazenie.
Dôležité je pripraviť citrónovú trávu
Pred pridaním citrónovej trávy do jedla sa musí pripraviť. Najprv musíte odrezať korene a odstrániť vonkajšie tvrdé listy a potom rozdrviť alebo nasekať bielu časť stonky.
Potom bude mať najlepšiu vôňu a chuť. Môže sa pridávať vcelku do dusených jedál alebo polievok. Pred podávaním pokrmu je však lepšie ho odstrániť, pretože je vláknitý a ťažko sa konzumuje.
Funguje dobre v jedlách na večeru
Po citrónovej tráve sa oplatí siahnuť aj pri príprave každodenných jedál na večeru. Výborne sa hodí najmä k mäsu, hodí sa k hydine a bravčovému, pretože im dodáva citrusovú arómu.
Nemusia to byť jedlá s dlhým zoznamom ázijských ingrediencií. Je to len jemná dochuť. Citrónovú trávu možno použiť aj do čajov a domácich nálevov.
V tomto prípade dobre poslúži sušená. Dobre sa mieša s inými bylinkami, ako je mäta alebo verbena.
Citrónové kura
Ingrediencie:
- 6 kuracích stehien
- 2 stonky citrónovej trávy, olúpané a rozdrvené
- kúsok čerstvého zázvoru
- mletý koriander podľa chuti
- soľ a korenie podľa chuti
- šťava z polovice limetky
- 200 g prírodného jogurtu
- 2 lyžice oleja
- čerstvý koriander na servírovanie, voliteľné
Spôsob prípravy:
- Kuracie stehná umyjeme a osušíme. Pripravte si väčšie vrecko na zmrazovanie potravín. Všetky koreniny zmiešame s jogurtom. Pridajte limetkovú šťavu a olej, znova premiešajte.
- Kuracie stehná vložíme do vrecka, zalejeme jogurtovou marinádou a pridáme pripravenú citrónovú trávu. Marinované kurča odložte na 2-3 hodiny, nie je potrebné chladiť.
- Potom ho spolu s marinádou vložte do zapekacej misy. Kurča pečieme 40 minút prikryté a 15 minút odokryté pri teplote 180 stupňov Celzia.
- Stehná podávame posypané čerstvým koriandrom. Perfektne sa k nim hodí ryža.
Dobrú chuť a ak vás recept zaujal, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi.
Leave a Reply