Starodávny zemiakový nákyp so slaninkou a syrom: Dokonalosť!

Nikdy nesklame. Poctivý recept, ktorý poznali už naše staré mamy – sýty, jednoduchý a taký dobrý!

Hľadáte niečo rýchle, sýte a také, čo chutí celej rodine? Tento zemiakový nákyp s chrumkavou slaninkou a zapečeným syrom vás vráti späť do detstva – k vôni kuchyne starej mamy. Pripravte si poctivý obed, ktorý zasýti aj tých najväčších hladošov.

Suroviny (na 4 porcie):

  • 800 g zemiakov

  • 150 g anglickej slaniny (alebo oravskej)

  • 1 cibuľa

  • 3 vajcia

  • 200 ml smotany na šľahanie (33%)

  • 150 g strúhaného syra (eidam, gouda, podľa chuti)

  • 1 ČL soli

  • ½ ČL mletého čierneho korenia

  • Maslo alebo olej na vymastenie formy

Postup:

  1. Zemiaky uvarte v šupke, nechajte trochu vychladnúť, ošúpte a nakrájajte na kolieska. Na panvici opražte na kocky nakrájanú slaninku spolu s nakrájanou cibuľkou dozlata.

  2. V mise rozšľahajte vajcia so smotanou, soľou a korením. Zapekaciu misu vymastite, vrstvite zemiaky, slaninku s cibuľou a syr. Každú vrstvu trochu polejte smotanovou zmesou.

  3. Zakončite vrstvou syra a pečte pri 180 °C asi 30–35 minút dozlatista.

Vyskúšajte ešte dnes:

👉 Pošlite recept kamarátke, ktorá miluje klasiku! Alebo si ho vytlačte a vložte do svojho rodinného zošita receptov.

Napíšte nám do komentára či pridávate do nákypu aj kyslú smotanu alebo bylinky? 🙂

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*