Šťavnatá, lahodná a dokážete ju rýchlo pripraviť, lepší dezert nemajú ani v cukrárni!

Vynikajúci recept na roládu. Je ešte jednoduchšia ako príprava torty a priznáme sa, že nám chutila ešte viac…

Potrebujeme:

  • 8 bielkov (320 g bielkov)
  • 250 g cukru
  • 2 lyžice citrónovej šťavy alebo octu
  • 35 g škrobu
  • mandľové lupienky

Na plnenie:

  • 200 ml sladkej smotany na šľahanie alebo môžete použiť aj kyslú smotanu
    100 g smotanového syra alebo mascarpone
  • 2 lyžice vanilkového cukru
  • jahody, maliny alebo čučoriedky

Postup:

  1. Bielky vyšľaháme sa štipku soli. Keď je hmota tvrdá a drží sa na lopatkách mixéra, začneme po lyžiciach pridávať cukor, ktorý po každej dávke dobre premiešame.
  2. Na konci dostaneme tuhú a lesklú penu, ktorá po vybratí metiel z mixéra tvorí vrcholy. Pridajte citrónovú šťavu a škrob a miešajte opatrne za stáleho miešania špachtľou pohybmi zdola nahor.
  3. Citrónovú šťavu je možné nahradiť octom.
  4. Zmes natrieme v rovnomernej vrstve do veľkého plechu na pečenie (40/28 cm) vyloženého papierom na pečenie. Posypeme mandľovými lupienkami.
  5. Ak žiadne mandľové lupienky nemáte, vynechajte ich alebo môžete použiť kokosovú múčku. Plech vložte do rúry na strednú až nízku teplotu (alebo na 150 stupňov elektrickej rúry s ventiláciou) na asi 30 minút, kým nebude vrch hnedastý.
  6. Odstavíme na mriežku a necháme vychladnúť spolu s papierom na pečenie. Na stôl dáme ďalší plát papiera na pečenie a vrch otočíme hore dnom a opatrne odstránime papier na pečenie.
  7. Náplň: Na krém vyšľaháme šľahačku, kým nezačne získavať pevnú konzistenciu. Pridajte cukor a smotanový syr a miešame, kým krém nebude tuhý a nadýchaný. Smotanový syr je možné nahradiť mascarpone.
  8. Získaný krém sa rovnomerne rozotrie po bielkovom ceste. Pridajte ovocie podľa chuti. Použila som čerstvé jahody, maliny a mrazené čučoriedky.
  9. Zaviňte čo najtesnejšie. Dobre zabalíme do papiera na pečenie (alebo potravinovej fólie) a dáme do chladničky na minimálne 1 hodinu.

Prajeme vám dobrú chuť! 🙂 a nezabudnite tento úžasný recept zdieľať aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*