Cesto na plech s rozmermi 20 cm x 30 cm:
- 3 veľké vajcia
- 2/3 šálky cukru (150 g)
- 3 polievkové lyžice kyslej smotany 18% (100 g)
- 1 šálka múky (150 g)
- 1 plná čajová lyžička prášku do pečiva (6-7 g)
Okrem toho:
- asi 1 kg kyslých jabĺk nakrájaných nahrubo
- 2-3 polievkové lyžice cukru (v mojom prípade hnedého)
- 1 plná čajová lyžička škorice
- cca 80-100 g mandľových lupienkov
Postup je v priloženom videu 🙂 :
- Jablká ošúpeme, vydlabeme jadierka a nakrájame na hrubšie kocky. Odložíme bokom. (Cukor nepridávame, aby šťava nevytiekla.)
- Dno a boky pekáča vymastíme maslom.
- Potom rozohrejeme rúru na 180 stupňov Celzia, horný a dolný ohrev (bez horúceho vzduchu).
- Celé vajcia vložte do misky mixéra a mixujte 4 minúty pri najvyššej rýchlosti mixéra.
- Potom pomaly pridajte cukor, bez zastavenia šľahania. Všetko šľaháme asi 4-5 minút.
- Keď je pena hotová, znížime rýchlosť mixéra na najnižšiu a pridáme smotanu, miešame len dovtedy, kým sa suroviny nespoja, potom mixér odstavíme.
- Za stáleho miešania vareškou alebo lyžicou pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Jemne premiešame.
- Hotové cesto potom odložíme bokom. Dno pripraveného pekáča posypeme mandľovými lupienkami.
- Jablká zmiešame so škoricou a cukrom. Keď sú hotové, nalejte ich na mandľové lupienky.
- V ďalšom kroku naň vylejeme pripravené cesto a cesto zľahka rozotrieme medzi kúsky jabĺk.
- Keď je cesto hotové, vložíme ho do predhriatej rúry a pečieme asi 40-50 minút.
- Po upečení ich ihneď vyberieme z rúry a necháme 15 minút na doske vychladnúť. Potom ho otočte hore dnom a vyklopte ho z pekáča. Vrch môžeme posypať trochou práškového cukru.
Dobrú chuť:)
Zdieľajte tento chutný koláč aj so svojimi priateľmi na Facebooku. Ďakujeme.
Leave a Reply