Šťavnatý jablkový koláč: Je ideálny na nedeľu alebo jednoducho ku kávičke!

Cesto na plech s rozmermi 20 cm x 30 cm:
  • 3 veľké vajcia
  • 2/3 šálky cukru (150 g)
  • 3 polievkové lyžice kyslej smotany 18% (100 g)
  • 1 šálka múky (150 g)
  • 1 plná čajová lyžička prášku do pečiva (6-7 g)
Okrem toho:
  • asi 1 kg kyslých jabĺk nakrájaných nahrubo
  • 2-3 polievkové lyžice cukru (v mojom prípade hnedého)
  • 1 plná čajová lyžička škorice
  • cca 80-100 g mandľových lupienkov

Postup je v priloženom videu 🙂 :

  1. Jablká ošúpeme, vydlabeme jadierka a nakrájame na hrubšie kocky. Odložíme bokom. (Cukor nepridávame, aby šťava nevytiekla.)
  2. Dno a boky pekáča vymastíme maslom.
  3. Potom rozohrejeme rúru na 180 stupňov Celzia, horný a dolný ohrev (bez horúceho vzduchu).
  4. Celé vajcia vložte do misky mixéra a mixujte 4 minúty pri najvyššej rýchlosti mixéra.
  5. Potom pomaly  pridajte cukor, bez zastavenia šľahania. Všetko šľaháme asi 4-5 minút.
  6. Keď je pena hotová, znížime rýchlosť mixéra na najnižšiu a pridáme smotanu, miešame len dovtedy, kým sa suroviny nespoja, potom mixér odstavíme.
  7. Za stáleho miešania vareškou alebo lyžicou pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Jemne premiešame.
  8. Hotové cesto potom odložíme bokom. Dno pripraveného pekáča posypeme mandľovými lupienkami.
  9. Jablká zmiešame so škoricou a cukrom. Keď sú hotové, nalejte ich na mandľové lupienky.
  10. V ďalšom kroku naň vylejeme pripravené cesto a cesto zľahka rozotrieme medzi kúsky jabĺk.
  11. Keď je cesto hotové, vložíme ho do predhriatej rúry a pečieme asi 40-50 minút.
  12. Po upečení ich ihneď vyberieme z rúry a necháme 15 minút na doske vychladnúť. Potom ho otočte hore dnom a vyklopte ho z pekáča. Vrch môžeme posypať trochou práškového cukru.
Dobrú chuť:)
Zdieľajte tento chutný koláč aj so svojimi priateľmi na Facebooku. Ďakujeme.

 

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*