Ingrediencie na 4 veľké porcie:
- 300 g hladkej múky
- 100 g polohr.múky
- 1 čajová lyžička soli
- 1 čajová lyžička cukru
- 1 polievková lyžica oleja
- 1 čajová lyžička srvátky (alebo kyslej smotany, dobrý je aj jogurt, možno lyžička octu)
- 20 g droždia
- 2,5-3 dl vlažnej vody
Príprava:
- Všetko dávam do stroja na chlieb, posledná vec je droždie rozpustené vo vlažnej vode. (Ak nemám stroj, dám ho do misy na kysnutie a hnetiem ho robotom 5 minút. Vložila som len jednu z metličiek. Vymiesim cesto, nechám ho kysnúť, kým sa nezdvojnásobí – asi pol hodiny až trištvrte hodiny.
- Potom ho silno pomúčenými rukami vyklopím na pomúčenú dosku, trochu ho rozvaľkám, len tak zľahka. Prikryté ho nechám odpočívať asi 20-30 minút. Medzitým som dala na panvicu veľa oleja a zohriala ho na vysokej teplote. Keď je horúci, znížim teplotu na stredne nízku.
- Cesto rozdelím na 4 časti (asi 15 dkg), pomúčenými alebo naolejovanými rukami ho rozvaľkám, držím za okraje, zvisle a rozvaľkám na veľkosť panvice. Vždy len ten, ktorý sa chystám upiecť. Obe strany opečte na rozpálenom oleji dozlatista a vyberte na papierové utierky.
Prajem dobrú chuť!
Leave a Reply