Suroviny na 30 ks:
- 500 g múka hladká špeciál
- 250 g magarín
- 2 ks žltky
- 200 ml (1 téglik) smotana kyslá
- 100 ml vlažné mlieko do kvásku
- 1 ČL cukor
- 30 g droždie
- 100 g syr strúhaný
- na potretie vajce
- semená sezamové
Postup:
- V múke roztrieme margarín, pridáme soľ, vaječné žltky,smotanu, kvások a strúhaný syr. Možte dať aj viac ako 100 gramov, budú syrovejšie. Cesto necháme 15 min odpočinúť.
- Pomocou valčeka si cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm. Ja som si ho rozdelila na 2 časti lebo ho bolo veľa.
- Prekladáme cesto zhora-dole , zdola-hore…
- Nakoniec sprava-doľava a zľava-doprava až nám vznikne bochník. Potom cesto zase rozvaľkáme na 1 cm a znova ho preložíme ako sme postupovali od bodu 3. Až ho celkom preložíme 3x. (týmto spôsobom nám pri pečení vzniknú pekné vrstvy a pagáče budú vyššie a nadýchané). Pozn. Po každom preložení by malo cesto odpočinút asi 20 min, ale netreba to dodržat, ja som bola netrpezlivá a aj tak sa mi vydarili 😀
- Po poslednom preložení si cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 2 cm a vykrajujeme z neho kolieska…
- Plech si vymastíme , poukladáme naň pagáče, môžme im na vrchu spraviť nožíkom mriežku, potrieme ich rozšlahaným vajcom, posypeme syrom a sezamom (alebo rascou).
- Pečieme ich 20 minút na 180°.
Sú naozaj výborné! DOBRÚ CHUŤ ! 😉
Zdroj obr.:minibazar
Leave a Reply