Tajomstvo plnenej kapusty: Neexistuje sviatok, kedy by sme nepripravili toto chutné a sýte jedlo!

Bez plnenej kapusty si nevieme predstaviť Veľkú noc, Vianoce ani svadbu. V našej rodine je zvykom pripravovať ju nielen na veľké sviatky, ale aj na “normálny” nedeľný obed počas roka, ak naň máme naozaj chuť.

Tento recept som sa naučila od blízkej príbuznej a takto pripravená plnená kapusta je oveľa chutnejšia.

Prísady:
  • 2 kg mletého mäsa (bravčové a teľacie zmiešané)
  • 300 gramov údenej slaniny
  • ½ kg cibule
  • 200 g ryže
  • 50 ml oleja
  • soľ, korenie
  • 1 hlávka kyslej kapusty
Na omáčku:
  • 2-3 polievkové lyžice oleja, 1 liter bieleho vína, 3 mrkvy, sušené korenie, napríklad majorán, kôpor, tymián, zrnká korenia.

Príprava:
  • 1.Deň pred prípravou ochutnajte kapustu a ak je veľmi slaná, listy namočte do vody. Potom vyrežte najsilnejšie časti na koncoch listov a v závislosti od veľkosti listov ich rozrežte na 2-3 časti.
  • 2.Na rozohriatom oleji orestujeme cibuľu a pridáme ryžu. Smažte 5 minút a potom pridajte mleté mäso. Dochuťte soľou a korením a dobre premiešajte.
  • 3.Kapustové listy naplňte zmesou a hotové náplne úhľadne poukladajte na panvicu. Vrch pokryjeme nakrájanou údenou slaninou. Pridajte olej a vodu a varte hodinu.
  • 4.Potom prilejte víno, pridajte nastrúhanú mrkvu a sušené korenie a vložte do rúry na miernu teplotu na 2 hodiny.
Prajeme dobrú chuť! 🙂

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*