Takto by sa mala jesť mrkva, aby prospievala zdraviu srdca!

Aké sú ich prospešné zložky, akú úlohu zohráva ich farba, prečo by sme ich mali jesť s trochou oleja alebo syra. Ako často jete mrkvu?

Ak nie sú vo vašej každodennej rutine, možno ich budete musieť pridať, pretože poskytujú veľa a do značnej miery neznámych zdravotných výhod.

Mrkva je bohatá na živiny, vrátane vitamínov B, vitamínu K a draslíka. Známejšie sú však pre svoje karotenoidy, skupinu antioxidačných látok, ktoré sa v tele premieňajú na vitamín A.

Vitamín A je známy svojimi priaznivými účinkami na zrak, no nie sú jediné, ktoré poskytujú zdravie. Podporuje tiež imunitný systém, pľúca a srdce.

Ministerstvo poľnohospodárstva odhaduje, že 60 gramov surovej mrkvy poskytuje:

72 % vitamínu A, ktorý žena potrebuje každý deň
56 % vitamínu A, ktorý muž denne potrebuje
Draslík obsiahnutý v mrkve je prospešný aj pre kardiovaskulárne zdravie, pretože prispieva k regulácii krvného tlaku.

Nemenej dôležitá je ich vláknina, ktorá prispieva k pocitu sýtosti a znižuje riziko srdcových ochorení.

Nedávna štúdia ukázala, že mrkva stimuluje enzým, ktorý znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Tento enzým sa nazýva beta-karotén oxygenáza 1 (alebo BCO1) a je to ten, ktorý premieňa karotenoid (beta-karotén) na vitamín A.

Vedci z University of Illinois v Urbana-Champaign zistili, že ľudia s menej aktívnou formou enzýmu majú vyšší „zlý“ (alebo LDL) cholesterol. Zvýšený LDL cholesterol je hlavnou príčinou srdcových ochorení.

Žiaľ, až 50 % populácie má menej aktívnu formu enzýmu BCO1 a hrozí im vysoká hladina cholesterolu. Mrkva však môže stimulovať jeho aktivitu a znižovať hladinu cholesterolu.

Dôležitá je farba

Veľmi dôležitá je však aj farba tejto zeleniny. „Ako sa mení, mení sa aj ich nutričná hodnota,“ hovorí Dr. Sherry Tanumihardjo, profesorka nutričných vied na University of Wisconsin-Madison.

Ako vysvetľuje, fialová mrkva získava farbu z antokyánov, ktoré obsahuje. Antokyány sú skupinou antioxidantov súvisiacich s:

  • So zdravím čriev
  • Zlepšenie mentálnych funkcií
  • Zlepšenie zdravia srdca

Preto ich žlté odrody obsahujú luteín, ktorý prospieva zraku a mozgu.

Nakoniec, červené odrody obsahujú lykopén (alebo lykopén), ktorý sa nachádza aj v červených paradajkách a vodových melónoch. Lykopén je spojený so zníženým rizikom mŕtvice.

Vo vývoji sú aj iné odrody. DR. Tanumihardjo a jej kolegovia napríklad pestujú fialovú mrkvu s červeným stredom.

Ako ich jesť

DR. Tanumihardjo zdôrazňuje, že živiny z mrkvy sú prítomné v čerstvej a mrazenej, surovej aj varenej. Varenie podľa neho narúša ich bunkové steny, pričom sa uvoľňujú látky, ktoré ich trochu osladia.

Niektoré štúdie v skutočnosti ukázali, že varené obsahujú o niečo viac karotenoidov ako surové. Ale je tu aj nevýhoda: Ak budete jesť surovú mrkvu bez tuku, nezískate výhody karotenoidov.

„Keď ich zjeme s trochou olivového oleja, telo ich vstrebe. Priamo ich to len vyháňa,“ vysvetľuje. “Rovnako prospešné je jesť ich s trochou syra alebo pridané do omáčok a šalátových dresingov.”

Z rovnakého dôvodu odporúča pri vypití pohára mrkvovej šťavy zjesť niečo mastné. „Stláčanie funguje z hľadiska dostupnosti karotenoidov ako varenie,“ hovorí odborník.

“Ale opäť je potrebné trochu tuku, aby sa zvýšila ich absorpcia v tele.” Čo sa týka ich šúpania, trochu znižuje obsah vlákniny, ale nie je to katastrofálne, dodáva.

Zdieľajte tento článok aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*