Takto nahradíte cukor v džemoch a zaváraninách!

Nie je nič lepšie ako domáce džemy. Chutia oveľa ovocnejšie ako verzie z obchodu a samozrejme vieme, z čoho sú vyrobené. Ak varíte džem pre seba, môžete si vybrať medzi dvoma spôsobmi: obyčajným varením a pektínom.

Džemy majú už dosť vysoký obsah sacharidov, takže nie je bezpodmienečne nutné pridávať cukor navyše. Tie kupované v obchode sú väčšinou celé sladké a obsahujú konzervanty.

Ale je možné pripraviť trvanlivý džem bez cukru, aj keď to vyžaduje určitý cvik a trpezlivosť.

Sú to bobule, s nízkym obsahom sacharidov

Bobule majú spomedzi všetkých druhov ovocia najnižší obsah uhľohydrátov, ale dajú sa z nich pripraviť aj chutné džemy bez cukru. Ak držíte nízkosacharidovú diétu, toto je najlepšia voľba.

Niekoľko úvah predtým, než začnete

Keďže cukor sa vo všeobecnosti používa na inhibíciu rastu mikroorganizmov, džemy, ktoré neobsahujú cukor, by sa mali uchovávať v chladničke. Zvyčajne sa môžu uchovávať v chladničke dva týždne a mali by sa uchovávať aj v mrazničke.

Varenie

Najjednoduchší spôsob je uvariť ovocie s trochou vody. Za stáleho miešania necháme variť asi 3 hodiny. V tomto momente sa časť obsahu vody odparí a zo šálky ovocia sa stane približne 1/2 šálky džemu.

V takýchto prípadoch môžete pridať sladidlo, ak sa vám nezdá dosť sladké, ale môžete ho uvariť aj úplne prirodzene.

Ovocie s vyšším obsahom pektínu by sa malo pripraviť týmto spôsobom, ako sú slivky, marhule, jablká a ríbezle. Hrúbka džemu závisí aj od času varenia.

Pektínová metóda

Existuje ovocie, ktoré má nižší obsah pektínu, a práve vtedy je potrebná pomoc, ktorá prichádza vo forme pektínu. To by sa malo pridať k ovociu počas varenia.

Vyberte si jednoduchý pektín bez cukru. Na konzerváciu približne 10 kg ovocia stačí 60 g pektínu. K tomu sa oplatí pridať aj kyselinu citrónovú a citrónovú šťavu, vďaka ktorým budú džemy farebnejšie a dlhšie vydržia.

Ovocie s nižším obsahom pektínu sú jahody, jahody, čerešne, čerešne, kivi, pomaranče.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*