Takto pôsobí kyslá kapusta na naše telo: Je neoceniteľná, ale títo ľudia by ju jesť nemali.

Kyslá kapusta je nielen tradičné jedlo, ale aj mimoriadne výživné, ktoré má množstvo priaznivých účinkov na naše zdravie. Je populárna už tisíce rokov a o jej sile vedeli už aj naše staré mamy.

Kyslá kapusta je plná vitamínov, minerálov, vlákniny a antioxidantov, ktoré prispievajú k zdraviu čriev, posilňujú imunitný systém a chránia kardiovaskulárny systém.

Prečo sa však oplatí ju jesť každý deň a prečo ju môžeme považovať za novodobý multivitamín? Pozrime sa na účinky a výhody kyslej kapusty podrobnejšie!

Kyslá kapusta sa vyrába kvasením hlávkovej kapusty, ktorá sa 10 až 90 dní kvasí so soľou alebo slanou vodou, prípadne kysnutým kváskom.

Počas procesu kvasenia sa kapusta obohacuje o kyselinu mliečnu a probiotiká, ktoré priaznivo pôsobia na črevnú flóru.

Kyslá kapusta je nielen lahodná, ale aj zdravá: počas fermentácie si zachováva vitamín C a ďalšie cenné živiny, vďaka čomu je mimoriadne bohatým zdrojom živín.

Zdravotné benefity kyslej kapusty

Posilňuje imunitný systém a je výborným zdroj vitamínu C, ktorý je nevyhnutný pre správne fungovanie imunitného systému.

Vitamín C pomáha bojovať proti infekciám, znižuje zápaly a prispieva k udržaniu rovnováhy črevnej flóry. Okrem toho kyslá kapusta obsahuje ďalšie vitamíny, napríklad vitamín K, ktorý tiež prispieva k zdravým kostiam a zrážanlivosti krvi.

Podporuje trávenie: Jednou z jej najdôležitejších výhod sú probiotiká, ktoré obsahuje. Užitočné baktérie produkované počas fermentácie zlepšujú trávenie, pomáhajú obnoviť črevnú flóru a podporujú pohyb čriev.

To robí z kyslej kapusty skvelé jedlo na liečbu zápchy, nadúvania a iných tráviacich problémov. Probiotiká majú priaznivý vplyv nielen na trávenie, ale aj na udržiavanie rovnováhy črevnej flóry, čím posilňujú imunitný systém.

Zlepšuje rovnováhu črevnej flóry: Probiotické potraviny ako kyslá kapusta pomáhajú udržiavať zdravú črevnú flóru.

Baktérie Lactobacillus nachádzajúce sa vo fermentovaných potravinách pomáhajú potláčať zlé baktérie a zlepšujú zdravie čriev.

Zdravá črevná flóra podporuje nielen trávenie, ale má priamy vplyv aj na našu celkovú pohodu, náladu a hladinu energie.

Môže vám pomôcť schudnúť: Je to nízkokalorické jedlo s vysokým obsahom vlákniny, ktoré vám môže pomôcť schudnúť. Vláknina prispieva k pocitu sýtosti, preto jeme menej jedla a môžeme znížiť denný príjem kalórií.

Okrem toho vám probiotiká môžu pomôcť pri spaľovaní tukov, pretože zdravie čriev je spojené s kontrolou hmotnosti.

Priaznivo pôsobí na srdce: Bohaté na antioxidanty, ktoré pomáhajú neutralizovať voľné radikály a zmierňujú zápal. Pravidelná konzumácia môže prispieť k prevencii kardiovaskulárnych ochorení.

Antioxidanty a flavonoidy v kapuste môžu znížiť krvný tlak a zlepšiť hladinu cholesterolu, čo môže z dlhodobého hľadiska znížiť riziko srdcových ochorení.

Pomáha pri detoxikácii: Kyslá kapusta má silný detoxikačný účinok, pretože vláknina, ktorú obsahuje, pomáha odstraňovať toxíny a prebytočné produkty látkovej výmeny z tela.

Laxatívny účinok kapusty podporuje detoxikáciu, čo môže pomôcť prečistiť črevný trakt.

Podporuje zdravie pokožky: Kyslá kapusta má priaznivé účinky na pokožku nielen vnútorne, ale aj zvonka. Vitamín C v ňom prispieva k tvorbe kolagénu, ktorý pomáha udržiavať pevnosť pokožky.

Probiotiká a antioxidanty navyše chránia pred starnutím pleti a pomáhajú pleť čistiť.

Kto by nemal jesť kyslú kapustu?

Aj keď má kyslá kapusta množstvo priaznivých účinkov, sú ľudia, ktorým sa jej konzumácia neodporúča.

Ľudia so syndrómom dráždivého čreva (IBS): Kyslá kapusta, podobne ako mnohé iné fermentované potraviny, môže spôsobiť tvorbu plynu, čo môže viesť k nepríjemným symptómom u pacientov s IBS.

Fermentované potraviny môžu tiež ovplyvniť baktérie vo vašej črevnej flóre a spôsobiť tráviace problémy. Tí, ktorí sú na diéte s nízkym obsahom soli, majú zvyčajne vysoký obsah sodíka, pretože soľ podporuje fermentáciu.

Vysoký príjem sodíka sa neodporúča ľuďom s vysokým krvným tlakom alebo tým, ktorí držia diétu s nízkym obsahom soli, pretože môže zvýšiť krvný tlak.

Ľudia s problémami s obličkami: Kvôli vysokému obsahu draslíka sa kyslá kapusta neodporúča ľuďom s ochorením obličiek, pretože obličky nedokážu správne odstraňovať nahromadený draslík.

Ľudia s tráviacimi problémami: Tí, ktorí sú citliví na vlákninu alebo fermentované potraviny, by sa mali vyhýbať kyslej kapuste. Jeho konzumácia môže spôsobiť nadúvanie, plynatosť a iné tráviace problémy.

Pacienti so žlčníkom: Vzhľadom na vysoký obsah vlákniny a esenciálnych olejov môže spôsobiť problémy ľuďom s problémami so žlčníkom. Fermentované potraviny a vláknina sú ťažšie stráviteľné, čo môže spôsobiť nadúvanie a nepohodlie.

Kyslú kapustu môžete do svojho jedálnička zaradiť mnohými spôsobmi. Môže sa konzumovať ako samostatné jedlo, napríklad ako šalát, alebo sa môže pridať k iným jedlám.

Dôležité je však vybrať si čerstvú, kvasenú kyslú kapustu, pretože pasterizované verzie už neobsahujú všetky prospešné baktérie.

Zaujal vás príspevok? Neváhajte ho zdieľať aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*