Takto riskujete otravu jedlom a krížovej kontaminácie.

Či už voľne ložené alebo balené, kura sa nemusí pred varením umývať. Tento zlozvyk, ktorý sa u kurčaťa udomácnil s odôvodnením, že týmto spôsobom zlikvidujeme baktérie, je úplne nesprávny.

Keď opláchnete surové kurča, zvyšujete riziko patogénov (baktérií), ako sú salmonela a kampylobakter (spôsobujúce gastroenteritídu), ktoré sa šíria po umývadle.

Podľa odhadov amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb je približne 1 z 25 balení kurčiat kontaminovaných salmonelou. Zvyšuje sa tak riziko otravy jedlom a krížovej kontaminácie.

Ku krížovej kontaminácii dochádza, keď sa baktérie z jednej potraviny alebo povrchu rozšíria na iné potraviny a iné povrchy.

Inými slovami, ak umývate kura, kontaminujete si umývadlo, čím sa zvyšuje pravdepodobnosť, že sa baktérie prenesú na špongiu a pult a iné povrchy s dvoma hlavnými príčinami chorôb prenášaných potravinami.

Infekcia salmonelou môže spôsobiť hnačku, horúčku, bolesť hlavy, nevoľnosť, vracanie, myalgiu a bolesť žalúdka počas štyroch až siedmich dní.

V zriedkavých prípadoch sa baktérie môžu dostať do iných častí tela, ako je krv, kĺby alebo mozog, a spôsobiť vážne ochorenie.

Existujú však tri spôsoby, ako môžete kurča rozmraziť

  • Ako rozmraziť kurča v chladničke

Môže to trvať trochu dlhšie, ale rozmrazovanie kurčaťa v chladničke je najbezpečnejšia metóda. Po vybratí kurčaťa z mrazničky ho vložte do veľkého, zapečateného vrecka.

Potom ho uložte do veľkej misy, ďaleko od iných potravín, aby ste zabránili akémukoľvek úniku vody. Nechajte misku na dne chladničky približne 5 hodín na 450 g alebo ideálne 24 hodín pred prípravou na varenie.

  • Ako rozmraziť kurča vo vode

Rozmrazovanie kurčaťa v studenej vode je najrýchlejší a najjednoduchší spôsob. Vložte kurča do zapečateného vrecka, aby sa dovnútra nedostala voda a kontaminovala kurča. Vložte vrecko do veľmi veľkej misy

Naplňte misku studenou vodou a vrecko ponorte. Uistite sa, že voda je studená – vlažná voda podporuje rast baktérií u hydiny. Vymeňte vodu každých 30 minút

V závislosti od toho, koľko kuracieho mäsa budete potrebovať na varenie, sa kura rozmrazí v rôznych časoch. Asi 500 gramov kuracieho mäsa bude trvať asi hodinu, kým sa rozmrazí, ale v prípade, že sa za ten čas nerozmrazilo, pokračujte v procese.

Kurča uvarte ihneď po rozmrazení.

  • Ako rozmraziť kurča v mikrovlnnej rúre

Obľúbeným spôsobom rozmrazovania kurčaťa je použitie mikrovlnnej rúry. Pri rozmrazovaní v mikrovlnnej rúre musíte byť mimoriadne opatrní, pretože ak ho tam necháte príliš dlho alebo na nesprávnom nastavení, môže byť nebezpečné jesť.

Položte kurča na tanier, potom vložte do mikrovlnnej rúry (jeden alebo dva kusy naraz) a použite nastavenie rozmrazovania na jednu minútu. Uistite sa, že sa kura pomaly rozmrazuje.

Pri tomto procese by ste mali byť veľmi opatrní, pretože kura by sa nemalo začať variť. Ak uprednostňujete túto metódu, musíte kura uvariť ihneď po rozmrazení.

Ako zistiť, či je kuracie mäso správne rozmrazené

Ak chcete skontrolovať, či je vaše kura správne rozmrazené, urobte malý zárez v najhrubšej časti prsníka alebo stehna. Jeho dužina by mala byť mäkká, preto prstom skontrolujte, či ešte nie je zmrznutá.

Ak si všimnete kryštáliky ľadu alebo že dužina je stále pevná, mali by ste pokračovať v rozmrazovaní.

Správny spôsob prípravy surového kuracieho mäsa

Prvým krokom je dôkladné umytie rúk. Potom odrežte plastovú fóliu obalu kurčaťa na jednom konci a kúsky kurčaťa položte na čistú dosku určenú len na surové mäso, aby ste predišli krížovej kontaminácii.

Potom obal opatrne zlikvidujte. Potom kura osušíme kuchynským papierom. Nezanedbávajte tiež dôkladné umytie horúcou vodou a prostriedkom na umývanie riadu, čo ste použili na prípravu jedla.

Teda nože či iné náčinie, dosky na krájanie, ale aj pulty.

Správna teplota na varenie kurčaťa

Jediným spôsobom, ako zabiť choroboplodné zárodky, je správne varenie. Salmonella sa množí pri teplotách od 7°C do 46°C.

Preto nedostatočná tepelná úprava jedla môže umožniť množenie mikroorganizmov v dostatočnom počte, aby spôsobili infekciu.

Mikroorganizmus sa zničí pobytom pri teplote vyššej ako 70°C aspoň 2 minúty. Preto je veľmi dôležité kura dobre uvariť alebo upiecť.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*