
Zázvor je mimoriadne zdravá rastlina a každý by ho mal konzumovať počas jesenných a zimných mesiacov, aby sa predišlo prechladnutiu a ochoreniam podobným chrípke.
Zároveň zlepšuje aj trávenie, dokáže predchádzať vnútorným zápalom a dokonca pôsobí proti bolesti, keďže hľuzy zázvoru možno použiť aj ako anestetikum.
Okrem toho, že zázvorový čaj pomáha predchádzať prechladnutiu, prehreje celé telo tým, že rozprúdi krvný obeh a vďaka poteniu nastúpi detoxikácia.
Najlepšou voľbou je čerstvý zázvor, ktorého liečivé účinky sú v tomto prípade najsilnejšie. Čerstvý zázvor alebo šťavu z neho sa odporúča používať do čaju a kompótov.
Zázvor sa odporúča používať aj pri príprave jedál, pretože uľahčí trávenie aj ťažších jedál. Napríklad kvapka organického zázvorového oleja môže zmierniť žalúdočné kŕče a nadúvanie.
Zázračný liek na chrípku
Počas chrípkovej sezóny, prechladnutia a zápalových ochorení posilňuje imunitný systém, znižuje horúčku a zohráva úlohu pri ničení chrípkových vírusov.
Žuvanie čerstvého zázvoru alebo pitie zázvorového medového čaju sa v ľudovom liečiteľstve oddávna používa na liečbu prechladnutia, znižovanie hladiny cholesterolu, znižovanie vysokého krvného tlaku a prevenciu krvných zrazenín, keďže obsahuje účinný rastlinný antikoagulant.
Prírodná medicína pre starších ľudí
Môže sa použiť aj na liečbu artrózy u starších ľudí, pretože obsahuje protizápalové látky a tlmí tvorbu zápalových látok. Znižuje bolesť a rannú stuhnutosť kĺbov.
Jeho aromatický olej môžete aplikovať na boľavé kĺby. Priaznivo pôsobí na kŕčové žily a je účinný aj pri liečbe reumatizmu a svalových kŕčov.
Je to veľmi dobrý prostriedok na zlepšenie pamäti a tiež bystrí naše zmysly. Pravidelná konzumácia zázvoru znižuje riziko vazokonstrikcie, ako aj sklon k mŕtvici a trombóze.
Zázvorový olej tiež znižuje bolesť. Nie náhodou sa odporúča na liečbu migrén v tradičnej čínskej medicíne. Je to vynikajúci prostriedok na zníženie nepohodlia po operácii a počas tehotenstva.
Vitamínová bomba
Je plný vitamínov a minerálov, 100 g čerstvého zázvoru obsahuje 17 mg vápnika, 4 mg vitamínu C, 11 g sacharidov, 0,7 g tuku, 330 mg draslíka a 61 kcal.
Teraz si uvaríme zázvorový čaj, ako to robia tibetskí mnísi! Tento lahodný čaj môžeme popíjať počas celého dňa, najmä pred jedlom, aby sme si udržali zdravie po celé roky.
Ingrediencie:
- 500 ml vody
- 1 polievková lyžica čerstvo nastrúhaného zázvoru (alebo 3-4 tenké plátky)
- 1 čajová lyžička zeleného alebo čierneho čaju (voliteľné)
- 1 lyžička medu (podľa chuti)
- 1 lyžička citrónovej šťavy (voliteľné)
- 1 štipka soli
- 1 štipka mletého čierneho korenia
- 1 lyžička masla alebo jačieho masla (tradičná tibetská verzia)
Príprava:
V malom hrnci prevarte vodu. Pridajte nastrúhaný alebo nakrájaný zázvor a varte na miernom ohni 10-15 minút, aby sa uvoľnili arómy a účinné látky.
Ak chcete, pridajte zelený alebo čierny čaj a nechajte 2-3 minúty lúhovať, potom sceďte. Dochutíme medom, citrónovou šťavou, soľou a korením, potom vmiešame maslo alebo jačie maslo (to dodáva tibetskému čaju charakteristickú hodvábnu chuť).
Dobre premiešajte, potom sceďte do šálky a vychutnajte si hrejivý, liečivý tibetský zázvorový čaj!
Tipy:
Ak chcete výraznejšiu chuť, môžete zázvor variť ešte dlhšie. Maslo je možné nahradiť kokosovým olejom alebo ghee, ak chcete autentickejšiu chuť. Odporúča sa najmä v chladnom počasí, pretože úžasne zahreje telo.
Zaujal vás tento príspevok? Zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi.
Leave a Reply