Takto sa pripravuje pravý tibetský zázvorový čaj, ktorý dokáže zázraky!

Zázvor je mimoriadne zdravá rastlina a každý by ho mal konzumovať počas jesenných a zimných mesiacov, aby sa predišlo prechladnutiu a ochoreniam podobným chrípke.

Zároveň zlepšuje aj trávenie, dokáže predchádzať vnútorným zápalom a dokonca pôsobí proti bolesti, keďže hľuzy zázvoru možno použiť aj ako anestetikum.

Okrem toho, že zázvorový čaj pomáha predchádzať prechladnutiu, prehreje celé telo tým, že rozprúdi krvný obeh a vďaka poteniu nastúpi detoxikácia.

Najlepšou voľbou je čerstvý zázvor, ktorého liečivé účinky sú v tomto prípade najsilnejšie. Čerstvý zázvor alebo šťavu z neho sa odporúča používať do čaju a kompótov.

Zázvor sa odporúča používať aj pri príprave jedál, pretože uľahčí trávenie aj ťažších jedál. Napríklad kvapka organického zázvorového oleja môže zmierniť žalúdočné kŕče a nadúvanie.

Zázračný liek na chrípku

Počas chrípkovej sezóny, prechladnutia a zápalových ochorení posilňuje imunitný systém, znižuje horúčku a zohráva úlohu pri ničení chrípkových vírusov.

Žuvanie čerstvého zázvoru alebo pitie zázvorového medového čaju sa v ľudovom liečiteľstve oddávna používa na liečbu prechladnutia, znižovanie hladiny cholesterolu, znižovanie vysokého krvného tlaku a prevenciu krvných zrazenín, keďže obsahuje účinný rastlinný antikoagulant.

Prírodná medicína pre starších ľudí

Môže sa použiť aj na liečbu artrózy u starších ľudí, pretože obsahuje protizápalové látky a tlmí tvorbu zápalových látok. Znižuje bolesť a rannú stuhnutosť kĺbov.

Jeho aromatický olej môžete aplikovať na boľavé kĺby. Priaznivo pôsobí na kŕčové žily a je účinný aj pri liečbe reumatizmu a svalových kŕčov.

Je to veľmi dobrý prostriedok na zlepšenie pamäti a tiež bystrí naše zmysly. Pravidelná konzumácia zázvoru znižuje riziko vazokonstrikcie, ako aj sklon k mŕtvici a trombóze.

Zázvorový olej tiež znižuje bolesť. Nie náhodou sa odporúča na liečbu migrén v tradičnej čínskej medicíne. Je to vynikajúci prostriedok na zníženie nepohodlia po operácii a počas tehotenstva.

Vitamínová bomba

Je plný vitamínov a minerálov, 100 g čerstvého zázvoru obsahuje 17 mg vápnika, 4 mg vitamínu C, 11 g sacharidov, 0,7 g tuku, 330 mg draslíka a 61 kcal.

Teraz si uvaríme zázvorový čaj, ako to robia tibetskí mnísi! Tento lahodný čaj môžeme popíjať počas celého dňa, najmä pred jedlom, aby sme si udržali zdravie po celé roky.

Ingrediencie:

  • 500 ml vody
  • 1 polievková lyžica čerstvo nastrúhaného zázvoru (alebo 3-4 tenké plátky)
  • 1 čajová lyžička zeleného alebo čierneho čaju (voliteľné)
  • 1 lyžička medu (podľa chuti)
  • 1 lyžička citrónovej šťavy (voliteľné)
  • 1 štipka soli
  • 1 štipka mletého čierneho korenia
  • 1 lyžička masla alebo jačieho masla (tradičná tibetská verzia)

Príprava:

V malom hrnci prevarte vodu. Pridajte nastrúhaný alebo nakrájaný zázvor a varte na miernom ohni 10-15 minút, aby sa uvoľnili arómy a účinné látky.

Ak chcete, pridajte zelený alebo čierny čaj a nechajte 2-3 minúty lúhovať, potom sceďte. Dochutíme medom, citrónovou šťavou, soľou a korením, potom vmiešame maslo alebo jačie maslo (to dodáva tibetskému čaju charakteristickú hodvábnu chuť).

Dobre premiešajte, potom sceďte do šálky a vychutnajte si hrejivý, liečivý tibetský zázvorový čaj!

Tipy:

Ak chcete výraznejšiu chuť, môžete zázvor variť ešte dlhšie. Maslo je možné nahradiť kokosovým olejom alebo ghee, ak chcete autentickejšiu chuť. Odporúča sa najmä v chladnom počasí, pretože úžasne zahreje telo.

Zaujal vás tento príspevok? Zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*