Hladina cukru v krvi je hladina glukózy v krvi. Je to cukor, ktorý prijímame z potravy aj cukor, ktorý si telo samo vyrába v pečeni. Glukóza je hlavným zdrojom energie pre bunky, do ktorých sa dostáva prostredníctvom krvného obehu. Hyperglykémia je stav, keď je v krvi príliš veľa glukózy.
K tomu dochádza najmä vtedy, keď telo nemá dostatok inzulínu (diabetes 1. typu) alebo keď telo nedokáže využiť dostupný inzulín (diabetes 2. typu).
Čo spôsobuje dlhodobo vysokú hladinu glukózy v krvi
Pri dlhodobom výskyte vysokej hladiny glukózy v krvi môže dôjsť k trvalému poškodeniu orgánov, ako sú oči, nervy, obličky alebo cievy.
- stres
- zlá strava (časté jedenie sladkostí medzi hlavnými jedlami)
- nedostatok cvičenia
- dehydratácia
- vynechanie alebo nesprávne dávkovanie liekov na cukrovku
- nadmerná liečba hypoglykémie (nízka hladina cukru v krvi)
- niektoré druhy liekov, ako sú steroidy
Príležitostná hyperglykémia sa môže prirodzene vyskytnúť u detí a mladých dospelých počas dospievania.
Príznaky vysokej hladiny cukru v krvi
Medzi najčastejšie príznaky vysokej hladiny cukru v krvi patria:
- časté močenie
- častý smäd
- úbytok hmotnosti, aj keď chuť do jedla zostáva rovnaká
- pocit častej únavy
- svrbenie a suchá pokožka
- dlhé hojenie rán
- problémy so sústredením
- nervové problémy
- rozmazané videnie
- prírastok hmotnosti
- časté infekcie
- impotencia
- sucho v ústach
- neustály hlad
Diéta pri vysokej hladine cukru v krvi
Pri zvýšenej hladine cukru v krvi je potrebné v prvom rade urýchlene zmeniť stravu. Zmena stravy vám môže nielen zlepšiť náladu, ale aj znížiť hladinu cukru v krvi v relatívne krátkom čase.
Najväčším vinníkom, ktorý sa uvádza ako príčina prudkého nárastu glukózy v krvi, sú sacharidy, známe pod starším názvom uhľohydráty.
Jedným zo spôsobov kategorizácie potravín podľa ich vplyvu na hladinu cukru v krvi je tzv. glykemický index, skrátene GI.
Čím vyššie je číslo GI, tým viac potravina zvyšuje hladinu cukru v krvi. Naopak, čím je nižšia, tým menší vplyv má na hladinu glukózy v krvi. Použitie tejto kategorizácie potravín je jednoduchšie, ako si myslíte.
Dr. Jannie Brand-Millerová, profesorka a odborníčka na výživu ľudí na univerzite v Sydney, je veľkou propagátorkou glykemického indexu.
Dr. Brand-Millerová navrhuje použiť tieto 3 kategórie:
- Nízky glykemický index (GI 55 a menej): väčšina ovocia a zeleniny, strukoviny, nízko spracované obilniny, celozrnné cestoviny, nízkotučné mliečne výrobky a orechy
- Stredný glykemický index (GI 56 až 69): biele a sladké zemiaky, kukurica, biela ryža, kuskus, celozrnné raňajkové cereálie
- Vysoký glykemický index (GI 70 a viac): biely chlieb, sušienky, bagety, koláče, croissanty, oblátky a väčšina balených raňajkových cereálií.
V niektorých krajinách, napríklad v Austrálii, je výber potravín s nižším GI jednoduchý, pretože tento údaj je uvedený priamo na obale potravín. Dobrou správou je, že toto tvrdenie sa pomaly dostáva na obaly.
Ak máte vysokú hladinu cukru v krvi, začnite nahrádzať potraviny z tretej kategórie potravinami z prvých dvoch kategórií. Z dlhodobého hľadiska sa vyhnete vážnemu poškodeniu zdravia.
Zdieľajte tieto užitočné informácie aj so svojimi priateľmi a rodinou.
Leave a Reply