Takto si kávu stále varí málokto. Je to škoda, pretože je to najzdravšie!

Šálka filtrovanéj kávy pripravenéj cez papierový filter.

Zdravie vo vašej šálke: Prečo je filtrovaná káva najlepšou voľbou pre vaše srdce a cholesterol?

Pitie kávy: Kedy prospieva zdraviu a kedy môže škodiť?

V súčasnosti len málo lekárov odporúča úplne sa vzdať kávy. To však neznamená, že by sme nemali dbať na jej množstvo a spôsob prípravy. Káva je nápoj vyvinutý do najmenších detailov a jej účinky na zdravie sú často podceňované.

Dietologička Angelika Kargulewicz vo svojom najnovšom videu na YouTube upozorňuje na význam spôsobu prípravy kávy.

Čierna káva konzumovaná každé ráno prináša viaceré zdravotné benefity – zlepšuje metabolizmus, stimuluje mozog, pomáha pri koncentrácii a pamäti a vďaka antioxidantom bojuje proti účinkom voľných radikálov.

Káva a cholesterol: čo ukazujú výskumy

Ukazuje sa však, že tradične varená (nefiltrovaná) káva konzumovaná vo veľkých množstvách môže prispieť k zvýšeniu hladiny LDL cholesterolu v krvi.

Angelika Kargulewicz cituje výsledky štúdie uskutočnenej v Nórsku, ktorej sa zúčastnilo viac ako pol milióna ľudí.

Táto 20-ročná štúdia preukázala, že ľudia, ktorí pili deväť alebo viac šálok nefiltrovanej kávy denne, mali vyššiu hladinu LDL cholesterolu a triglyceridov než tí, ktorí konzumovali rovnaké množstvo kávy pripravenej cez papierový filter.

„Nefiltrovaná káva má nielen negatívny vplyv na lipoproteíny LDL, ale môže nepriaznivo ovplyvniť aj hladinu triglyceridov, ktoré sú taktiež veľmi dôležité,“ hovorí dietologička.

Zlúčeniny, ktoré môžu zvyšovať hladinu LDL cholesterolu, sú diterpenoidy, konkrétne cafestol a kahweol. Ich množstvo sa dá výrazne znížiť použitím papierového filtra – aj pri tureckej káve.

Najzdravší spôsob prípravy kávy?

Po zverejnení výsledkov nórskeho výskumu v roku 2023 krajina zmenila svoje výživové odporúčania. Odborníci stále uznávajú pozitívne účinky kávy, no len vtedy, ak ide o čiernu kávu bez mlieka a cukru – a filtrovanú.

Angelika Kargulewicz vysvetľuje, že káva uvarená cez papierový filter obsahuje najmenšie množstvo cafestolu a kahweolu. Kovové filtre, napríklad v pákových kávovaroch, nie sú tak účinné – hoci aj takáto káva je zdravšia než klasická turecká.

Dôležité je tiež pravidelné čistenie kávovarov. Nahromadené zvyšky môžu zvýšiť obsah nežiaducich látok v šálke.

Koľko kávy je ešte v norme?

Výskum sa zameriaval na extrémne množstvá kávy – málokto vypije viac ako deväť šálok denne. Dietologička však upokojuje:

„Mierne množstvo kávy, teda tri až päť šálok denne (cca 400 mg kofeínu), je bezpečné pre väčšinu zdravých ľudí aj tých s rizikom kardiovaskulárnych ochorení.“

Ľudia s hypertenziou môžu piť kávu v obmedzenom množstve – ideálne dve šálky denne. Pri arytmii treba prístup individuálne konzultovať s lekárom.

Na kvalite záleží

Vedci aj odborníci sa zhodujú, že dôležitá je nielen dávka, ale aj kvalita kávy. Instantné kávy v sáčkoch alebo kapsulách môžu obsahovať pridané látky, ktoré znižujú jej zdravotný potenciál.

Namiesto smotany a cukru sú vhodnejšie prírodné dochucovadlá ako škorica, kardamón či čili – nielenže zvýraznia chuť, ale podporia aj trávenie a metabolizmus.

Zaujal vás článok? Zdieľajte tieto informácie aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*