Takto urobíte najlepšie krehké cesto so slivkami. Kľúč k úspechu je jednoduchý!

Ako pripraviť dokonalé krehké cesto? Vec je jednoduchá, pretože existuje recept, vďaka ktorému sa aj tí, ktorí najmenej túžia po kulinárskych vedomostiach, môžu naučiť miesiť krehké cesto ako v snoch.

Naučte sa zlatý rez a pripravte si tie najlepšie jablkové a slivkové koláče vo vašej rodine. Príprava krehkého cesta nie je filozofia a každý, kto zaviedol jednoduché pravidlo, to potvrdí.

Pri príprave pečiva pamätajte na to, aby ste suroviny nekombinovali od oka – dbajte na to, aby ste všetko presne odmerali, potom budete mať istotu, že nič nebude príliš tvrdé, príliš mäkké, príliš nadýchané alebo príliš nakysnuté.

O čo ide? Len nezabudnite, že pomer cukru k maslu a múke by mal byť 1:2:3, teda na 100 gramov cukru potrebujeme 200 gramov masla a 300 gramov múky.

Dôležité sú aj detaily. Nezabudnite kombinovať múku iba so studeným maslom. V opačnom prípade múka rýchlo absorbuje teplý tuk, takže konečný výsledok bude tvrdý ako kameň.

Pri cukre sa oplatí zvoliť jemný cukor, alebo najlepšie práškový, ktorý sa ľahšie a rýchlejšie rozpúšťa. Za zmienku stoja aj vaječné žĺtky, ktoré sú bežnou, ale aj nepovinnou ingredienciou krehkého pečiva.

Natvrdo uvarené žĺtky a prepasírované cez sito spôsobia, že cesto bude drobivejšie, kým surové vajcia uľahčia tvarovanie cesta. Žĺtky, rovnako ako tuk, by mali byť tiež studené.

Ingrediencie:

  • 300 g polohr. múky
  • 200 g studeného masla
  • 100 g jemného alebo práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 800 g sliviek nakrájaných na štvrtiny

Príprava:

  1. Múku zmiešame so studeným maslom a všetko nasekáme nožom. Urobte to rýchlo a efektívne, pretože krehké cesto nepriaznivo ovplyvňuje zvýšenie teploty. Potom pridáme cukor a vymiesime cesto.
  2. Hotové cesto vytvarujeme do gule, zabalíme do fólie a dáme na 60 minút do chladničky.
  3. Po uplynutí tejto doby rozdeľte cesto na polovicu. Jednu časť rozvaľkáme a vystelieme ňou pripravenú formu. Cesto popicháme po celej ploche vidličkou (aby sa nevydulo). Nezabudnite pri vaľkaní neposypať dosku príliš veľkým množstvom múky, pretože cesto môže stvrdnúť. Potom nakrájané slivky napevno poukladajte na cesto a posypte škoricou.
  4. Slivky prikryjeme druhou časťou krehkého cesta, natrháme kúsky cesta a poukladáme na ovocie. Cesto vložíme späť do chladničky trochu vychladnúť (cca 30 minút).
  5. Koláč pečieme v rúre predhriatej na 180 stupňov C 50 minút bez konvekcie, v režime vrch-dole.
    Keď je pripravený, odložte ho nabok vychladnúť.

Prajeme dobrú chuť!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*