Premyslela som a zmenila veľa z môjho starého receptu. Príprava je rýchlejšia a môžu ju jesť aj diétujúci alebo členovia rodiny so slabým žalúdkom.Táto plnená paprika je ideálna aj pre diétujúcich.
Aj varené papriky majú tráviace vlastnosti a paradajková šťava je tiež vhodná na trávenie a detoxikáciu. Do omáčky, ktorú robím z domácich konzervovaných paradajok, nepridávam vôbec žiadny cukor.
Omáčku už ničím nezahusťujem, nepridávam žiadnu múku, čím sa jedlo stane ľahším a zdravším. Ak chcete do svojho jedálnička zaradiť plnené papriky, nemusíte do náplne pridávať ryžu.
Keď sú hotové, nepodávam k nim zemiaky ani chlieb, takže je to naozaj nízkokalorické jedlo. Zeler dávam do šťavy aj na konci varenia a na vrch pokrmu pri servírovaní. Táto zelenina priaznivo pôsobí na hladinu cholesterolu a cukru v krvi.
Pre 4 osoby:
- 4 papriky (môžu byť mrazené)
- 1 – 1,5 litra paradajkovej šťavy
- 35-50 dkg mletého mäsa (morčacie mäso je ešte ľahšie)
- 1 porcia varenej ryže (možno vynechať)
- 1 vajce
- červené korenie
- 1 cibuľa
- 1 veľký zväzok zeleru
- bazalka
- oregano (možno vynechať)
- soľ, korenie
Postup:
- Cibuľu osmažím na troche tuku a pred varením ju zalejem paradajkovou šťavou, ochutnám a osolím (trochu pikantnej šťavy mám aj na plnené papriky).
- Potrebujete vajíčko, aby mäso držalo pohromade. Niekedy pridávam varenú ryžu a miešam ju s plnkou, ale je výborná aj bez ryže.
- Kým sa omáčka začne variť, vložím do nej papriky. Jednu po druhej opatrne vhadzujem do paradajkovej šťavy. Po 25-30 minútach vypnem plyn a pridám korenie, bazalku, zeler a ak chcete, pridajte trochu oregana.
- Po piatich minútach jedlo naservírujem, posypem čerstvým zelerom a výborné jedlo je pripravené na konzumáciu.
Prajeme dobrú chuť!
Leave a Reply