Zloženie:
MAKOVÁ ZMES
- 12,5 dkg maku
- 17 dkg cukru
- 2 vajcia
- 2 polievkové lyžice polohr. múky
- 3/4 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 3,25 dkg margarínu
- niekoľko kvapiek mandľovej arómy
TVAROHOVÁ ZMES
- 40 dkg tučného alebo polotučného tvarohu (ja som dala polotučný)
- 3 vajcia
- 3/4 šálky cukru
- 7,5 dkg masla
- 1 čajová lyžička zemiakového škrobu
- 3/4 čajovej lyžičky prášku do pečiva
POLEVA
- 1/2 dezertnej čokolády
- 5 čajových lyžičiek masla navyše
- 3 kocky bielej čokolády na ozdobu
POSTUP
- Maková zmes: Mak opláchnite, sparte, zbavte vody a pomeľte. Žĺtky vyšľahajte s cukrom a pridajte k maku. Múku zmiešajte s práškom do pečiva a pridajte k maku. Potom pridajte rozpustený margarín a všetko spolu premiešajte. Nakoniec pridajte tuho vyšľahané bielky, mandľovú arómu a opäť premiešajte, aby vznikla nadýchaná hmota.
- Tvarohová zmes: Tvaroh 2-krát zomeľte, ak máte hrudkový. Žĺtky vyšľahajte s cukrom do hladka, pridajte k tvarohu a premiešajte. Potom pridajte rozpustený margarín, múku zmiešanú s práškom do pečiva a opäť premiešajte. Nakoniec pridajte tuho vyšľahané bielky a jemne premiešajte.
- Pečenie: Pripravte si tortovú formu s priemerom 22 cm vyloženú papierom na pečenie. Cesto nalejte striedavo: 3 polievkové lyžice tvarohovej zmesi – 3 polievkové lyžice makovej zmesi do stredu tortovej formy (cesto sa bude pomaly roztápať po celom povrchu podobne ako zebra). Pečte 60 minút pri teplote 190 °C.
- Poleva: Dezertnú čokoládu spolu s maslom rozpustite vo vodnom kúpeli a nalejte na vychladnutý koláč (časť polevy si nechajte na vytvorenie vzorov). Zdobíme rozpustenou bielou čokoládou (tiež vo vodnom kúpeli) a zvyšnou polevou. Namiesto vzorov môžete posypať polevu kokosovými hoblinami alebo bielou čokoládou nastrúhanou na veľkom strúhadle.
Prajeme dobrú chuť! Nezabudnite sa o recept podeliť aj s ostatnými.
Leave a Reply