Tento chutný makový koláč s tvarohom je lahodnou kombináciou maku, tvarohu a čokolády: Koláč je vláčny, jednoducho sa rozplýva v ústach.


Zloženie:
MAKOVÁ ZMES
  • 12,5 dkg maku
  • 17 dkg cukru
  • 2 vajcia
  • 2 polievkové lyžice polohr. múky
  • 3/4 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 3,25 dkg margarínu
  • niekoľko kvapiek mandľovej arómy
TVAROHOVÁ ZMES
  • 40 dkg tučného alebo polotučného tvarohu (ja som dala polotučný)
  • 3 vajcia
  • 3/4 šálky cukru
  • 7,5 dkg masla
  • 1 čajová lyžička zemiakového škrobu
  • 3/4 čajovej lyžičky prášku do pečiva
POLEVA
  • 1/2 dezertnej čokolády
  • 5 čajových lyžičiek masla navyše
  • 3 kocky bielej čokolády na ozdobu

POSTUP
  1. Maková zmes: Mak opláchnite, sparte, zbavte vody a pomeľte. Žĺtky vyšľahajte s cukrom a pridajte k maku. Múku zmiešajte s práškom do pečiva a pridajte k maku. Potom pridajte rozpustený margarín a všetko spolu premiešajte. Nakoniec pridajte tuho vyšľahané bielky, mandľovú arómu a opäť premiešajte, aby vznikla nadýchaná hmota.
  2. Tvarohová zmes: Tvaroh 2-krát zomeľte, ak máte hrudkový. Žĺtky vyšľahajte s cukrom do hladka, pridajte k tvarohu a premiešajte. Potom pridajte rozpustený margarín, múku zmiešanú s práškom do pečiva a opäť premiešajte. Nakoniec pridajte tuho vyšľahané bielky a jemne premiešajte.
  3. Pečenie: Pripravte si tortovú formu s priemerom 22 cm vyloženú papierom na pečenie. Cesto nalejte striedavo: 3 polievkové lyžice tvarohovej zmesi – 3 polievkové lyžice makovej zmesi do stredu tortovej formy (cesto sa bude pomaly roztápať po celom povrchu podobne ako zebra). Pečte 60 minút pri teplote 190 °C.
  4. Poleva: Dezertnú čokoládu spolu s maslom rozpustite vo vodnom kúpeli a nalejte na vychladnutý koláč (časť polevy si nechajte na vytvorenie vzorov). Zdobíme rozpustenou bielou čokoládou (tiež vo vodnom kúpeli) a zvyšnou polevou. Namiesto vzorov môžete posypať polevu kokosovými hoblinami alebo bielou čokoládou nastrúhanou na veľkom strúhadle.
Prajeme dobrú chuť! Nezabudnite sa o recept podeliť aj s ostatnými.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*