Tento čokoládový koláč s mascarpone a jahodami je skutočným rajom pre milovníkov sladkého!

  • Nádherná kombinácia čokolády a smotany s ovocnými prísadami robí koláč veľmi chutným. Ideálne na servírovanie rôznych príležitostí, od rodinných osláv až po romantické stretnutia.
Ingrediencie:
  • 100 g tmavej čokolády
  • 50 g mliečnej čokolády
  • 200 g masla
  • 200 ml mlieka
  • 4 vajcia
  • 160 g cukru
  • 320 g polohr. múky
  • 2 ploché polievkové lyžice extra tmavého kakaa
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
Mascarpone krém:
  • 250 ml smotany 30% alebo 36%
  • 500 g mascarpone
  • 3 lyžice práškového cukru
  • 1 plochá lyžička želatíny
  • 30 ml vody
Poleva:
  • 80 ml smotany 30%
  • 100 g tmavej čokolády
  • 50 gramov mliečnej čokolády
Navyše:
  • 1 pohár čerešňového džemu
  • 100 g jahôd alebo malín

Postup:
  1. Suroviny by mali mať izbovú teplotu.Vyberte ich z chladničky aspoň dve hodiny vopred. V malom hrnci (nízky oheň) roztopte maslo (200 g). Pridajte obe čokolády (spolu 150 g) a miešajte, kým sa neroztopia. Odstráňte z ohňa.
  2. Prilejeme mlieko (200 ml) a všetko dôkladne premiešame. Nechajte mierne vychladnúť.
  3. V samostatnej miske zmiešajte 4 vajcia s cukrom (160 g) pri vysokej rýchlosti.
  4. Mala by to byť ľahká, nadýchaná vaječná hmota (trvá to asi 5 minút).
  5. Pridajte prášok  do pečiva(1 lyžička), kakao (2 lyžice), múku (320 g) a vychladnutú maslovú hmotu. Miešame kuchynskou metličkou alebo jednou metličkou, kým sa suroviny nespoja.
  6. Cesto preložíme do formy (použila som menšiu obdĺžnikovú – 20 x 30 cm, ale môže byť aj tortová forma 26 cm) vystlanej papierom na pečenie. Pečieme cca 37-40 minút pri 180 stupňoch (bez termocirkulácie). Čokoládový koláč necháme vychladnúť.
  7. Potom ho rozrežte na dve vrstvy. Ak je vrchná časť v strede mierne “horúca”, prereže sa. Opatrne vložte spodok cesta do foriem. Zľahka prepichnite a dáme hustý čerešňový džem.
  8. Do menšej, ale vyššej misky nalejeme vychladenú smotanu (250 ml), vychladené mascarpone (500 g) a práškový cukor (3 stredné lyžice). V malej miske zmiešame želatínu (1 zarovnanú lyžičku) s trochou vody (asi 30 ml). Odstavíme do zhustnutia (asi 5 minút).
  9. Smotanu a mascarpone teda miešame na strednej a potom na vysokej rýchlosti mixéra, kým nevznikne hustý kerm.
    Do misky s napučanou želatínou pridáme 1-2 lyžice smotany, premiešame a celé to dáme do misky so smotanou. Chvíľu miešame, aby sa ingrediencie spojili.
  10. Na džemový základ dáme lyžicu krému, rozotrieme. Jahody pokrájame a zľahka vtlačíme do krému. Prikryjeme vrstvou čokoládového koláča.
  11. V menšom hrnci zohrejeme smotanu (80-100 ml) – neprivedieme do varu. Odstráňte z horáka. Pridajte nasekanú horkú čokoládu (100 g) a mliečnu čokoládu (50 g). Miešajte, kým sa nevytvorí rovnomerný čokoládový povlak. Keď trochu vychladne, polejeme vrch čokoládovej torty polevou.
  12. Vrch môžeme navyše posypať trochou strúhanej čokolády a necháme vychladiť.
Prajeme dobrú chuť!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*