Tento malý zázrak vás chráni pred týmito druhmi rakoviny! Zaraďte ju do svojho jedálnička!

Mrkva je často označovaná ako „dokonalá zelenina“ pre zdravie, a to nie bezdôvodne. Ale ako a prečo si mrkva získala takú dobrú povesť a čo presne robí pre naše zdravie?

Predpokladá sa, že mrkva bola prvýkrát pestovaná v dnešnom Afganistane pred tisíckami rokov ako malý vidlicovitý fialový alebo žltý koreň s drevitou textúrou a horkastou chuťou, ktorý sa takmer vôbec nepodobá mrkve, ktorú poznáme dnes.

Fialová, červená, žltá a biela mrkva sa pestovala dávno pred objavením sa a dominanciou obľúbenejšej oranžovej mrkvy, ktorú vyvinuli a stabilizovali holandskí pestovatelia v 16. a 17. storočí.

Moderná mrkva bola vyvinutá tak, aby bola sladká, chrumkavá a aromatická. No okrem nich mrkva mala, má a bude mať jedinečné vlastnosti pre ľudské zdravie.

Existuje množstvo dôkazov, ktoré potvrdzujú, že zvýšený príjem ovocia a zeleniny bohatých na antioxidanty, ako je mrkva, znižuje riziko rakoviny a kardiovaskulárnych ochorení.

Pred akými druhmi rakoviny chráni?

Existuje široká škála diétnych karotenoidov, u ktorých sa preukázalo, že majú protirakovinové účinky vďaka ich antioxidačnej sile pri znižovaní voľných radikálov v tele.

Rakovina pľúc: Štúdia zistila, že fajčiari, ktorí nekonzumujú mrkvu, majú trikrát vyššiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny pľúc v porovnaní s tými, ktorí jedia mrkvu aspoň raz týždenne.

Rakovina hrubého čreva: V japonskej populačnej štúdii sa zistilo, že konzumácia beta-karoténu má inverznú súvislosť s rozvojom rakoviny hrubého čreva.

Leukémia: V štúdii z roku 2011 sa ukázalo, že extrakt z mrkvovej šťavy zabíja leukemické bunky a inhibuje ich progresiu.

Rakovina prostaty: Mladší muži, ktorí jedia stravu bohatú na betakarotén, majú znížené riziko rakoviny prostaty, podľa štúdie uskutočnenej Harvardskou univerzitou School of Public Health.

Ďalšie možné výhody mrkvy

Antioxidanty a fytochemikálie v mrkve môžu tiež pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi, oddialiť účinky starnutia a zlepšiť funkciu imunitného systému.

Pravda o mrkve a zraku!…

Nedostatok vitamínu A oslabuje fotoreceptory vo vonkajšej časti oka a poškodzuje zrak. Konzumácia potravín bohatých na vitamín A a betakarotén, ako je mrkva, zlepšuje zrak.

Štúdie však ukázali, že je nepravdepodobné, že niekto… uvidí nejaké významné pozitívne zmeny vo svojom zraku z konzumácie mrkvy, pokiaľ už nemá preexistujúci nedostatok vitamínu A.

Čím to teda bolo, že mrkva bola taká známa pre „dokonalý zrak“ človeka?

Počas druhej svetovej vojny spustilo britské kráľovské letectvo reklamnú kampaň, v ktorej tvrdilo, že tajomstvom dokonalého a ostrého videnia jeho pilotov je mrkva!

Presnosť zásahov britských bojových lietadiel bola v skutočnosti spôsobená novým radarovým systémom, ktorý chcela Veľká Británia pred Nemcami utajiť, ale povesť mrkvy ako zraku sa rozšírila natoľko, že je populárna dodnes.

Nutričná analýza

Podľa ministerstva poľnohospodárstva Spojených štátov amerických sa za normálnu veľkosť porcie považuje stredná mrkva alebo ½ šálky strúhanej mrkvy. Jedna porcia mrkvy poskytuje 25 kalórií, 6 gramov sacharidov, 3 gramy cukrov a 1 gram bielkovín.

Mrkva je vynikajúcim zdrojom vitamínu A, ktorý poskytuje 210 % dennej potreby priemerného dospelého. Poskytujú tiež 6 % dennej potreby vitamínu C, 2 % vápnika a 2 % železa.

Je to antioxidant betakarotén, ktorý dáva mrkve jej žiarivo oranžovú farbu. Betakarotén sa vstrebáva v čreve a počas trávenia sa premieňa na vitamín A.

Mrkva obsahuje aj vlákninu, vitamín K, draslík, folát, mangán, fosfor, horčík, vitamín E a zinok.

Takže jednoznačne ju zaraďme častejšie do nášho jedálnička :).

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*