Hľadáte dokonalý doplnok k tradičnej nedeľnej večeri? Tento šalát vás poteší svojou sviežosťou, chrumkavosťou a intenzívnou chuťou. Je to skutočná vitamínová bomba, ktorá skvele doplní chuť mäsa.
Nedeľná večera je obdobím, keď na poľských stoloch dominujú tradičné jedlá, ako sú bravčové kotlety, pečienky a mäsové rolády. Na doplnenie tohto vynikajúceho jedla stojí za to premýšľať o vhodnom doplnku – najlepšie vo forme šalátu.
Nič nedoplní chuť mäsitých jedál lepšie ako čerstvý, farebný a chrumkavý šalát. Je to nielen skvelý kontrast k ťažším pokrmom, ale aj spôsob, ako dodať telu cenné vitamíny, minerály a vlákninu.
V dnešnom článku si predstavíme recept na jedinečný šalát, ktorý sa bude hodiť ako príloha k nedeľnej večeri.
Ingrediencie:
- ½ hlávky bielej kapusty
- 1 malá červená paprika
- 350 g mrkvy
- 1 zelená cibuľa
Dresing:
- 75 ml avokádového oleja
- 50 ml jablčného octu
- ½ lyžičky soli
- ¼ lyžičky čierneho korenia
Príprava:
- Príprava zeleniny: Kapustu nastrúhame, mrkvu nastrúhame a papriku nakrájame na tenké pásiky.
- Príprava dresingu: Všetky ingrediencie na dresing zmiešame v miske alebo dóze.
- Kombinácia surovín: Zeleninu zmiešame s dresingom a dôkladne premiešame.
- Chladenie: Šalát odložíme aspoň na 2 hodiny do chladničky, aby sa chute prepojili.
- Podávanie: Pred podávaním posypte šalát nakrájanou zelenou cibuľkou.
Pár tipov navyše
- Avokádový olej: Môžete ho nahradiť iným rastlinným olejom, napr.
- Jablčný ocot: Dodáva šalátu charakteristickú kyslosť. Môžete ho nahradiť citrónovou šťavou alebo iným obľúbeným octom.
- Iná zelenina: Do šalátu môžete pridať inú obľúbenú zeleninu, napr.
- Korenie: Experimentujte s korením. Skvele poslúži napríklad kmín, koriander a čili.
Tento jednoduchý šalát je perfektným doplnkom každého jedla. Podávame ku grilovanému mäsu, rybám alebo aj ako samostatné jedlo. Jeho sviežosť a chrumkavosť osloví dospelých aj deti.
Leave a Reply