Tento vitamín je chýbajúcim článkom medzi stravou, chorobou a smrťou…

Väčšina ľudí nikdy nepočula o tomto vitamíne. Je vzácny v západnej strave a nezískal si veľkú pozornosť mainstreamových médií. Avšak, táto silná výživná látka zohráva kľúčovú úlohu v mnohých zdravotných aspektoch.

V skutočnosti môže byť len „chýbajúcim článkom“ medzi stravou a niekoľkými smrteľnými chorobami.

Čo je vitamín K

Tento vitamín bol objavený v roku 1929 ako základná živina pre zrážanlivosť krvi. Prvý objav bol zaznamenaný v nemeckom vedeckom časopise, v ktorom ho nazývali „Koagulationsvitamin“. Je to miesto, odkiaľ vitamín K prichádza.

Objavil ho aj legendárny zubár Weston Price, ktorý cestoval po svete na začiatku 20. storočia a skúmal vzťah medzi stravou a ochorením u rôznych populácií.

Zistil, že nepriemyselná strava bola dobrá v niektorých neurčených živinách, ktoré ľuďom poskytovali ochranu proti zubnému kazu a chronickými ochoreniami. Odkazoval sa na túto záhadnú živinu ako Aktivátor X, ale neveril, že by to mohol byť vitamín K2.

Existujú dve hlavné formy vitamínu K, a to K1 (fylochinón), nachádzajúce sa v rastlinných potravinách, ako je listová zelenina a vitamín K2 (menachinón), vyskytujúce sa v potravinách živočíšneho pôvodu a vo fermentovaných potravinách.ú MK-4 a MK-7.

Hlavnou funkciou vitamínu K je modifikácia bielkovín za účelom dosiahnutia požadovanej schopnosti viazať vápnik. Týmto spôsobom aktivuje vlastnosti bielkovín vážiacich vápnik.

Avšak role vitamínov K1 a K2 sú úplne odlišné a mnohí sa domnievajú, že by mali byť klasifikované ako úplne samostatné živiny.

Vitamín K1 sa používa pri aktivácii bielkovín vážiacich vápnik v pečeni, ktoré sa podieľajú na zrážaní krvi a vitamín K2 sa používa pri aktivácii bielkovín, ktoré riadi vápnik v tele.

Vitamín K2 môže predchádzať ochoreniu srdca

Vápnik nahromadený v cievach okolo srdca predstavuje obrovský rizikový faktor pre ochorenie srdca. Z tohto dôvodu, čokoľvek, čo môže znížiť túto akumuláciu vápnika môže pomôcť zabrániť ochoreniu srdca.

Vitamín K2 môže zlepšiť zdravie kostí a znižuje riziko osteoporózy

Osteoporóza (v preklade „poréznej“ kosti) predstavuje bežný problém v západných krajinách. Je obzvlášť častá u starších žien a silne zvyšuje riziko zlomenín.

Ako bolo uvedené vyššie, vitamín K2 zohráva kľúčovú úlohu v metabolizme vápnika, hlavného minerálu nachádzajúceho sa v kostiach. Vitamín K2 aktivuje činnosť vápnika dvoch bielkovín s názvom MGP (Matrix gla proteín) a osteokalcín, ktoré pomáhajú vytvárať a chrániť kosti.

Vitamín K2 môže zlepšiť zdravie zubov

Odborníci uvažujú nad tým, že vitamín K2 môže mať vplyv na zdravie zubov. Avšak nebola vykonaná žiadna štúdia u ľudí, ktorá by otestovala jeho funkciu priamo.

Jednou z hlavných regulačných bielkovín v zubnej starostlivosti je osteokalcín, rovnaká bielkovina, ktorá je rozhodujúca pri metabolizme kostí a ktorú aktivuje vitamín K2.

Osteokalcín spúšťa mechanizmus, ktorý stimuluje rast nového dentínu, predstavujúceho tkanivo pod zubnou sklovinou. Dôležitú úlohu pri tom zohrávajú aj vitamíny A a D, ktoré účinkujú spolu s vitamínom K2.

Vitamín K2 môže pomôcť v boji proti rakovine

Rakovina je najčastejšou príčinou úmrtí v západných krajinách. Aj napriek tomu, že moderná medicína objavila mnohé spôsoby, ako ju liečiť, nové a nové prípady rakoviny sa objavujú čoraz častejšie.

Preto je hľadanie účinných preventívnych stratégií nanajvýš dôležité. Je zaujímavé, že boli vykonané niektoré štúdie na vitamín K2 v boji s rakovinou. Dve klinické štúdie naznačujú, že vitamín K2 znižuje recidívu rakoviny pečene a predlžuje dobu prežitia.

Pozorovacie štúdie u 11 000 mužov zistili, že vysoký príjem vitamínu K2 bol spojený so 63 % nižším rizikom pokročilého karcinómu prostaty. Vitamín K1 nemal žiadny vplyv. Dúfajme, že v blízkej budúcnosti bude realizovaných viac štúdií na túto tému.

Potraviny bohaté na vitamín K2

Ľudia môžu čiastočne premieňať vitamíny K1 a K2 v tele. Je to užitočné, pretože množstvo vitamínu K1 v typickej strave je desaťnásobkom vitamínu K2.

Avšak, súčasné dôkazy nasvedčujú tomu, že proces premeny je neefektívny, pretože oveľa viac zdravotných prínosov vitamínu K2 získame, pokiaľ ho konzumujeme priamo.

Vitamín K2 tiež vytvárajú črevné baktérie v hrubom čreve a existujú určité dôkazy o tom, že širokospektrálne antibiotiká môžu prispievať k nedostatku vitamínu K2.

Bohužiaľ, priemerný príjem tejto dôležitej živiny je neuveriteľne nízky v modernej strave. Vitamín K2 sa prevažne vyskytuje v potravinách živočíšneho pôvodu a vo fermentovaných potravinách, ktoré väčšina ľudí veľmi neje.

Medzi bohaté živočíšne zdroje patria mliečne výrobky z mlieka od voľne pasúcich sa kráv, pečeň a ďalšie orgány, ako aj vaječné žĺtky.

Vitamín K je rozpustný v tukoch, čo znamená, že nízkotučné a chudé živočíšne produkty ho veľmi neobsahujú.

Pokiaľ sú pre vás tieto potraviny nedostupné, vhodnou alternatívou môže byť doplnenie vo forme výživových doplnkov. Zdravotné prínosy vitamínu K2 sa zvýšia v kombinácii s vitamínom D, pretože oba vitamíny majú synergické účinky.

V budúcnosti je potrebných niekoľko štúdií o vitamíne K2, ktoré by podrobnejšie preskúmali všetky jeho zdravotné prínosy pre ľudský organizmus. Mohol by zachrániť množstvo ľudských životov.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*