Tí, ktorí sa chcú dožiť vysokého veku, by sa mali čo najviac vyhýbať týmto 5 potravinám!

Tvrdí to popredný odborník na starnutie. Uznávaný lekár a profesor Valter Longo zdôraznil, ktorým potravinám sa treba vyhnúť, ak sa chce niekto dožiť 100 rokov.

Aby Dr. Valter Longo ponúkol praktické riešenie, vyvinul Longevity Diet – klinicky testovaný program založený na desaťročiach výskumu.

Zdravotní odborníci už roky zdôrazňujú, že základom dlhého a vitálneho života je výživa. To, čo jeme, je však rovnako dôležité ako to, čo nejeme.

Podľa popredného odborníka na starnutie a dlhovekosť existuje päť stravovacích návykov, ktorým by ste sa mali vyhnúť, ak sa chcete dožiť 100 rokov – a cítiť sa pri tom skvele.

Vo veľkom rozhovore pre „New York Times“ v marci 2024 sa doktor Walter Longo, profesor gerontológie a biologických vied a riaditeľ Inštitútu dlhovekosti na Univerzite v Južnej Kalifornii (USC), podelil o svoje zistenia o stravovaní ľudí s najdlhším životom – s osobitným dôrazom na Taliansko, jeho domovinu.

“Taliansko je neuveriteľné miesto na štúdium starnutia,” povedal Dr. Longo. “Je to skutočná nirvána.” Vyrastal v Janove, ale často býval u svojich starých rodičov v Molokai – dedine známej veľkým počtom storočných ľudí.

Práve táto skúsenosť ho inšpirovala k tomu, aby zasvätil svoj život vedeckému skúmaniu dlhovekosti – a ako hovorí, osobne sa usiluje o životnosť 120 až 130 rokov.

Dr. Longo propaguje diétu s názvom „Lite Italian“, ktorá vychádza z pôvodnej stredomorskej stravy – tej, ktorú jedli naši predkovia, nie z dnešnej verzie plnej cestovín a syra.

“Jedzte prevažne vegánske jedlo s trochou rýb – nie viac ako dvakrát až trikrát týždenne. Hlavným zdrojom bielkovín nech sú strukoviny – fazuľa, cícer, zelený hrášok,” radí doktor Longo.

Medzi základné potraviny patria:

  • Zelenina a ovocie
  • Celé zrná
  • Strukoviny
  • Orechy
  • Olivový olej

Podľa doktora Longa sa moderná strava v Taliansku už veľmi nepodobá na kedysi zdravý stredomorský vzor. Namiesto toho v ňom dominujú vysoko spracované jedlá a energeticky výdatné jedlá, ktoré nazýva „toxické“ – pretože zvyšujú riziko chorôb, obezity a metabolických porúch.

Tu je päť potravín, ktoré treba obmedziť alebo úplne vylúčiť:

  • Pizza
  • Cestoviny
  • Bielkoviny z červeného a spracovaného mäsa
  • Zemiaky (najmä vyprážané a priemyselne spracované)
  • Chlieb (najmä biely, rafinovaný)

Znepokojuje ho najmä výživa detí v Taliansku, ktoré sa práve kvôli konzumácii týchto potravín čoraz častejšie stretávajú s obezitou a chorobami.

Čo je to diéta dlhovekosti?

Aby Dr. Longo ponúkol praktické riešenie, vyvinul Longevity Diet – klinicky overený program založený na desaťročiach výskumu. Zahŕňa:

  • Strava na rastlinnej a orechovej báze
  • Pravidelný „falošný pôst“: štyrikrát do roka, päť dní podľa osobitného režimu
  • Prerušovaný pôst: obmedzenie príjmu potravy na 12 hodín denne (napríklad od 8:00 do 20:00), bez jedenia 3 až 4 hodiny pred spaním

Prečo „falošný pôst“?

Táto prax povzbudzuje telo k regenerácii bez potreby skutočného hladovania.

„Umožňuje bunkám vyčistiť, zresetovať a omladiť,“ vysvetľuje doktor Longo.

Ak snívate o vitalite v deväťdesiatke alebo dokonca po stovke, výživa je kľúčom. Vylúčením „toxických potravín“ a zavedením zásad „Lite Italian“: zelenina, strukoviny, zdravé tuky, trochu rýb a prerušovaný pôst.

Môžete tak výrazne znížiť riziko ochorenia a zvýšiť šance na dlhý a zdravý život.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*