TIETO POTRAVINY NIČIA ŠTÍTNU ŽĽAZU: Jedna je obzvlášť škodlivá, okamžite ju vyraďte zo svojho jedálnička!

Ak trpíte poruchou štítnej žľazy, na túto potravinu zabudnite. Poruchy v práci štítnej žľazy sú čoraz bežnejšie.

Táto veľmi dôležitá žľaza, ktorá sa nachádza v spodnej časti krku, produkuje hormóny, ktoré ovplyvňujú početné systémy v tele, a preto poruchy v jej činnosti spôsobujú rôzne problémy.

Existuje niekoľko typov ochorení štítnej žľazy, ako je hypertyreóza, hypotyreóza, tyreoiditída, Hashimotova tyreoiditída.

Príčiny týchto porúch sú rôzne, od nedostatku jódu v organizme až po genetiku a faktom je, že ide o čoraz častejší zdravotný problém, s ktorým sa stretávame.

Dietologička Molly Hembre upozorňuje, že jedlo, ktoré jeme, môže mať veľký vplyv na štítnu žľazu a čo veľa ľudí nevie je, že jeden druh jedla je pre ľudí, ktorí majú tento zdravotný problém, najhorší.

Potraviny, ktorým by ste sa podľa dietológa mali pri probléme so štítnou žľazou vyhnúť, sú tie, ktoré obsahujú strumu.

„Goitrogény sú potraviny, ktoré obsahujú látku goitrín ovplyvňujúcu syntézu hormónov štítnej žľazy pri nedostatku jódu,“ vysvetľuje Hembri.

Tá uvádza, že potraviny s obsahom týchto látok sú tepelne neupravené rastliny z čeľade krížokveté ako brokolica, karfiol, kapusta, neodporúča sa však ani sója, ani proso.

Dobré však je, že väčšinu týchto potravín nemusíte úplne vyradiť zo svojho jedálnička, ale konzumujte ich s mierou, no iba ak si ich takto pripravíte. Zahrejete ich, aby ste sa vyhli negatívnym vplyvom, ktoré môžu mať na štítnu žľazu.

“Zahrievanie krížovej zeleniny eliminuje ich strumu. A ak jete tepelne neupravenú zeleninu z tejto čeľade a sóju s mierou, nepredstavuje to zvláštne nebezpečenstvo pre zdravie štítnej žľazy.

Väčšina dietológov však radí, aby ste proso úplne vylúčili zo svojho diéta,“ vysvetľuje Hembre.

Zdieľajte článok aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*