Ingrediencie:
- 1 kg hl.múky
- 600 ml vody
- 40 g čerstvého droždia alebo 10 g sušeného droždia
- 1 lyžica cukru
- 2 polievkové lyžice soli
- 100 ml oleja
- 500 g malého syra
- 100 g zmäknutého masla
- 2 žĺtky
- sezam, semienka na posypanie
Príprava:
- Do teplej vody pridajte cukor a droždie a premiešajte metličkou. Pridajte pol odmerky múky a znova premiešajte, pridajte ešte trochu múky, soľ a takmer všetok olej, potom všetko dobre premiešajte.
- Postupne pridávame zvyšok múky a vymiesime hladké cesto a necháme asi hodinu odstáť. Vzniknuté cesto trochu prehnetieme a rozdelíme na dve časti, ak chceme väčšie zvitky. Ak chceme menšie, ako sú malé rožky alebo maškrty, tak cesto rozdelíme na 4 časti.
- Syr rozdeľte na dve časti. Ak je syr mäkký, nič nepridávajte a ak je tvrdý, môžete pridať trochu smotany a premiešať. Syr vyšľaháme so zmäknutým margarínom a ak nie je slaný, pridáme soľ, potom cesto rozvaľkáme na obdĺžnik s rozmermi približne 70 cm x 40 cm.
- Potrieme polovicou odmerky syra alebo štvrtinou, ak ste cesto rozdelili na niekoľko častí. Vrch neroztierame až na koniec, necháme 1 cm bez syra a pokropíme vodou, aby sa cesto pri vaľkaní lepilo. Širšiu stranu zvinieme, rolku trochu stlačíme rukami a potom nakrájame na požadovanú hrúbku.
- Nakrájajte trochu širšie, aby zvitky mohli stáť, a potom ich vložte do vymasteného plechu. Potrieme rozšľahaným žĺtkom a posypeme semienkami podľa želania. Necháme postáť na teplom mieste, kým je rúra vyhriata na 220 stupňov.
- Pečieme asi 20 minút, podľa rúry. Keď zhnednú, navrchu dostanú svetlohnedú farbu, sú hotové. Potom každý jemne potrieme olejom a vyberieme z plechu.
Leave a Reply