Fenikel je pre mnohých neznáma zelenina a je čas vstúpiť do vašej kuchyne. Obľúbená zelenina Talianov, má jemne sladkú chuť pripomínajúcu aníz. Je chrumkavý, super aromatický a hodí sa do šalátov, ale aj mnohých gréckych jedál, do cestovín, rizota, rýb a kombinuje sa aj s grilovaným mäsom.
Fenikel sa konzumuje surový aj varený. Uchováva sa v chladničke, aj keď je najlepšie jesť čerstvé, najmä ak sa má jesť surové. Na Sicílii sa po každom jedle podávajú na stôl surové plátky feniklu, ktoré prečistia dych a osviežia ústa.
Bola to jedna z najznámejších zelenín v staroveku. Starovekí Gréci a Rimania si ju vysoko cenili pre jej liečivé vlastnosti a lahodnosť a opisovali ju ako „dobrú a užitočnú bylinku“.
Najlepší čas na fenikel je od jesene do skorej jari.
Dužinatý koreň pod feniklom – konzumovaný surový aj varený – obsahuje 95 % vody, ale je zdrojom vitamínu C, vlákniny, kyseliny listovej a draslíka. Pomáha pri správnom fungovaní imunitného systému a pri znižovaní hladiny cholesterolu.
Pomáha tiež predchádzať anémii a pôsobí ako odstrašujúci prostriedok proti rakovine hrubého čreva.
Znižuje krvný tlak a odstraňuje toxíny.
Okrem toho, ako dokazujú mnohé štúdie, vďaka zvýšenému obsahu anetolu má fenikel upokojujúci účinok na črevá, účinne bojuje proti príznakom zlého trávenia a nadúvania spôsobených podráždením gastrointestinálneho systému v dôsledku nestráviteľných potravín.
Nakoniec obsahuje veľa antioxidantov a má málo kalórií. Preto ho používajte ešte častejšie do šalátov, varenej zeleniny a strukovín, najmä keď vopred viete, že vás nafukujú.
Uvidíte tiež, že vôňa a chuť, ktorú dáva jedlu a šalátom, je jedinečná, preto by ste jej mali dať šancu aj vo vašej kuchyni.
Leave a Reply