Toto by ste mali vedieť o melónoch skôr, ako ich začnete jesť!

Kantalup je nielen chutný, šťavnatý a sladký, ale má aj významné liečivé vlastnosti. Verili by ste, že ho môžete konzumovať aj pri ženských ochoreniach?
Kantalup pochádza z Ázie a je to ovocie aj bylina. Pochádza z Indie, kde sa pestovala už pred 4000 rokmi.

Je menej obľúbený ako jeho grécky náprotivok, ale je výživnejší. Existuje niekoľko odrôd melóna. Šupka môže byť hrboľatá, hladká, sieťovaná alebo ryhovaná a dužina môže byť oranžová alebo zelenkavá.

Ako spoznáme, že je melón zrelý?

To ich odlišuje nielen podľa názvu, ale aj podľa farby a výživovej hodnoty. Niektoré odrody dozrievajú už koncom júna a vegetačné obdobie môže trvať až do septembra. Zrelé melóny sa dajú rozpoznať podľa šupky, mäkkosti špičky piestika a charakteristickej vône.

Aké sú účinky melónov?

Jeho výživová hodnota spočíva v týchto živinách: vápnik, fosfor, železo, sodík, draslík, horčík, meď, zinok a chróm, vitamín A, tiamín, kyselina listová a vitamín C. Jeho liečivé vlastnosti sú spôsobené obsahom betakaroténu, ktorý z neho robí vynikajúci liek na všetky zápalové a horúčkovité ochorenia.  Má príjemný chladivý účinok a zlepšuje pohodu. Priaznivo pôsobí aj pri zápaloch tenkého a hrubého čreva a zápaloch zvierača na konci tenkého čreva.

Ochorenia tejto časti čreva sa vyskytujú najmä u vegetariánov, ktorí jedia väčšinu potravy v surovom stave. Kantalup je výborným liekom na ženské problémy, najmä ak je menštruácia nepravidelná alebo silná. Zoznam účinných látok tohto ovocia je dlhý: stimuluje činnosť obličiek a je tiež jedným z najlepších liekov proti dne, žlčníkovým kameňom a reumatizmu.

Výborne pôsobí na imunitný systém, čistí a odstraňuje bolestivé usadeniny zo všetkých častí tela vrátane členkov a zápästí. Vzhľadom na vysoký obsah sacharidov ho možno zaradiť do jedálnička ako hlavné jedlo, hoci pre veľmi vysoký obsah cukru by ho diabetici mali konzumovať v malých množstvách.

Uchovávajte ho pri teplote 7-10 °C, takže vám zaručene vydrží tri až päť dní, v závislosti od zrelosti ovocia. Ak ho skladujete v chladničke, majte na pamäti, že ostatné potraviny môžu ľahko prevziať jeho šťavnatú vôňu.

Páčil sa Vám tento príspevok? Zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi a rodinou.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*