Zaujíma vás, či konzumácia čerešní napadnutých červom môže viesť k otrave? Čo s plesnivým ovocím? Má babské varovanie pred pitím vody a konzumovaním čerešní rozumné vysvetlenie? Aké chyby by ste pri konzumácii čerešní nemali robiť?
Veľa ľudí sa od týchto plodov len ťažko odtrháva a niet sa čomu čudovať. Sladké, kyslé a šťavnaté čerešne sú symbolom leta, ktorý pripomína bezstarostné detstvo. Čerešne však dokážu z bezstarostnosti urobiť utrpenie. Ako? Je veľmi ľahké urobiť chybu.
Prečo by ste nemali zapiť čerešne s vodou?
Čerešne sú ovocie bohaté na vlákninu. Táto látka, aj keď má významný vplyv na reguláciu defekačných procesov, nie je trávená ani vstrebaná naším tráviacim systémom.
Ak sa rozhodneme zjesť veľké množstvo čerešní a následne ich zapiť vodou, môžeme urýchliť prechod potravy naším tráviacim systémom.
Ľudia, ktorí majú problémy s tráviacim systémom, by si mali dávať pozor, pretože po konzumácii veľkého množstva čerešní a vody môžu pociťovať žalúdočné ťažkosti.
Do rizikovej skupiny patria ľudia s tráviacimi problémami, zápalom žalúdka, pankreasu, zápalom čriev či žlčových ciest. Opatrní by mali byť aj pacienti trpiaci vredmi žalúdka a dvanástnika.
Aké čerešne by ste nemali jesť?
V prvom rade by ste sa mali vyhýbať čerešniam, ktoré sú sfarbené, veľmi mäkké, nahnité, vytekajúce tekutinou či plesnivé. Takéto ovocie môže byť škodlivé. Nie je dobrým zvykom zbaviť sa zhnitej časti ovocia, pretože to nezaručuje, že všetka pleseň bola odstránená.
Stojí za to vedieť, že plesne rastúce na potravinách môžu byť pre ľudí vysoko toxické.
Čo s červivými čerešňami?
Tu je situácia trochu iná. Hoci konzumácia ovocia s červami môže spôsobiť, že sa budete cítiť znechutení alebo dokonca zvracať, v skutočnosti to nie je bezpečné. Hmyz žijúci v plodoch nie je nijako jedovatý a nevylučuje žiadne látky škodlivé pre náš organizmus.
Leave a Reply