Pivné brucho je zvyčajne charakteristické pre mužov, no vyskytuje sa aj u žien, čo na rozdiel od všeobecného presvedčenia nemá s konzumáciou piva nič spoločné.
Príčinou pivného brucha, teda brušného tuku, nie je nič iné ako nadmerný kalorický príjem a úzko súvisí s naším každodenným životným rytmom.
Obézni ľudia podľa súčasného stavu vedy zomierajú častejšie na srdcovo-cievne ochorenia ako tí, ktorých netrápia problémy s hmotnosťou, no podľa najnovších výskumov pivné brucho, teda keď má niekto väčšinu tukových vankúšikov na bruchu, je oveľa nebezpečnejšie ako tradičná obezita.
Choroby spojené s obezitou úzko súvisia s tým, kde sa v našom tele ukladá najviac tuku a koľko je ho presne kíl. V zásade existujú dve formy obezity: brušný (tzv. androidný alebo jablkový, novšie centrálny) a bedrový (tzv. gynoidný alebo hruškový) typ.
Ak nameriame hodnotu obvodu pása nad 90 centimetrov u mužov a 80 centimetrov u žien, potom máme dočinenia s obezitou brušného typu. A nadbytočná vrstva tuku podporuje rozvoj mnohých chorôb.
Riziko úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia bolo takmer trikrát vyššie u osôb s väčšou vrstvou brušného tuku ako u osôb s normálnou hmotnosťou.
Najšokujúcejšou časťou výskumu je, že ľudia s pivným bruchom mali dvakrát vyššiu pravdepodobnosť, že sa stanú obeťami chorôb súvisiacich s obezitou, dokonca v porovnaní s tými, ktorí boli obézni rovnomerne!
Lekári preto varujú, aby sme urobili všetko pre to, aby ak máme kilá navyše, boli na našom tele rozložené úmerne a nie len nahromadené na bruchu.
Pivné brucho sa dá stratiť diétou a cvičením a na mnohých miestach odporúčané cviky na brucho, ktoré posilňujú brušnú stenu, no nespaľujú tuky, sú úplne neúčinné.
Najlepšie druhy cvičenia sú beh, plávanie a bicyklovanie, keďže využívajú celé telo. V prípade diéty môžeme jesť mäso, ryby, vajcia, zeleninu, slané mliečne výrobky, ale musíme sa vzdať cestovín, chleba, sladkostí a spracovaných potravín.
Leave a Reply