
Približne každých 43 sekúnd niekto dostane infarkt. Vzniká vtedy, keď sa výrazne zníži alebo úplne preruší prietok krvi, ktorá privádza kyslík do srdcového svalu.
Tepny, ktoré privádzajú krv do srdca, sa môžu pomaly zužovať kvôli nahromadenému tuku, preto je výživa kľúčová. Ovocie je dobré pre celkovú imunitu, pretože je bohaté na vitamíny a vlákninu.
Niektoré druhy ovocia však prechádzajú procesmi, ktoré ich oberajú o podstatné výhody. Je dôležité poznamenať, že sušené ovocie je mimoriadne výživné.
(Tu však pozor! Hovoríme o sušenom ovocí bez pridaného cukru a iných látok, teda takom, ktoré si viete pripraviť sami doma, napr. v sušičke ovocia alebo si ho kúpite v obchodoch, kde takéto ovocie viete dostať).
Jeden kúsok sušeného ovocia obsahuje približne rovnaké množstvo živín ako čerstvé ovocie, no koncentrované v oveľa menšej forme.
Výskum ukazuje, že konzumácia hrozienok môže znížiť krvný tlak, zlepšiť kontrolu hladiny cukru v krvi, znížiť cholesterol a poskytnúť pocit sýtosti.
Britskí lekári varujú, že sušené ovocie by sa malo konzumovať s hlavným jedlom, nie ako desiata. Obsahuje však aj veľa cukru a kalórií a pri nadmernej konzumácii môže spôsobiť problémy.
Aby bolo niektoré sušené ovocie ešte sladšie a príťažlivejšie, často sa pred sušením obaľuje cukrom alebo sirupom. Sušené ovocie s pridaným cukrom sa nazýva aj kandizované a pocukrovať možno všetky druhy ovocia.
Často sa napríklad mylne domnievame, že jablká sú zdravé aj vtedy, keď do nich pridáme cukor, aj keď je dokázané, že pridaný cukor je zdraviu škodlivý, zvyšuje riziko obezity, srdcových chorôb a dokonca aj rakoviny.
Leave a Reply