Tradičné slovenské medovníky: Recept na najobľúbenejší vianočnú cukrovinku!

Fresh baked homemade Christmas cookies and gingerbread, christmas time

Slovenské Vianoce by neboli úplné bez tradičných medovníkov – jemne voňajúcich, mäkkých a zdobených koláčikov, ktoré milujú deti aj dospelí.

Medovníky sú stálicou na sviatočnom stole a ich príprava prináša nielen skvelé pochúťky, ale aj čaro Vianoc do každej domácnosti.

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 100 g medu
  • 100 g masla (izbovej teploty)
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 ČL mletého klinčeka
  • 1 ČL mletého zázvoru
  • 1 ČL kakaa (voliteľné)
  • štipka soli

Na potretie:

  • 1 vajce (rozšľahané)

Na zdobenie:

  • bielková poleva (1 bielok, 150 g práškového cukru, pár kvapiek citrónovej šťavy)

Postup:

  1. Príprava cesta: Vo väčšej mise zmiešajte múku, práškový cukor, sódu bikarbónu, škoricu, klinček, zázvor a kakao (ak ho používate). V samostatnej miske vyšľahajte vajcia s medom a maslom, ktoré pridajte k suchým prísadám. Vypracujte hladké cesto. Ak je príliš lepkavé, pridajte trochu múky. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte ho odpočívať v chladničke aspoň 2 hodiny, ideálne však cez noc.
  2. Vykrajovanie: Po odležaní cesta ho vyvaľkajte na pomúčenej pracovnej ploche na hrúbku približne 0,5 cm. Vykrajujte rôzne tvary pomocou formičiek na medovníky.
  3. Pečenie: Predhrejte rúru na 180°C. Medovníky preložte na plech vystlaný papierom na pečenie a potrite rozšľahaným vajíčkom, aby boli krásne lesklé. Pečte ich približne 8-10 minút, kým nezačnú zlatnúť. Medovníky po upečení nechajte vychladnúť.
  4. Zdobenie: Z bielka, práškového cukru a citrónovej šťavy si pripravte hustú bielkovú polevu. Polevu preložte do cukrárskeho vrecúška (alebo použite malý sáčok s odstrihnutým rožkom) a podľa svojej fantázie medovníky ozdobte.
  5. Uloženie: Medovníky môžete uložiť do plechovej krabice, kde vydržia mäkké niekoľko týždňov. Ak chcete, aby zmäkli rýchlejšie, pridajte do nádoby kúsok jablka.

Tip: Pre extra vianočnú atmosféru pridajte do cesta strúhanú citrónovú alebo pomarančovú kôru. Medovníky môžete tiež pred pečením ozdobiť celými orechmi či kúskami sušeného ovocia.

Vianočné medovníky nielen chutia fantasticky, ale ich vôňa naplní domov teplom a radosťou. Stačí jeden kúsok a okamžite pocítite čaro Vianoc!

Zdieľajte recept aj so svojou rodinou.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*