Trpela som nepredstaviteľnou únavou, až kým mi lekár nepovedal, čo je príčinou. Pozor na týchto 6 symptómov!

Prvá vec, ktorú vám odborník na výživu alebo fitness povie, keď vojdete do ich kancelárie, je, že by ste sa mali vyhýbať konzumácii príliš veľkého množstva cukru. Otrávi vaše telo.

Okrem toho, že spôsobuje priberanie, pôsobí negatívne aj inak. Vaša krv obsahuje obzvlášť citlivé prvky. Okrem toho si niekedy možno neuvedomujete, aké negatívne účinky na telo môže mať konzumácia veľkého množstva cukru.

Snáď jediné riziko, ktoré si spájate s konzumáciou príliš veľkého množstva cukru, je cukrovka, a ak cukrovku nemáte, myslíte si, že to znamená, že konzumujete zdravé množstvo tejto látky.

Je pravda, že začínajúca cukrovka je jedným z príznakov, ktoré naznačujú, že jete priveľa cukru.

Ale skôr, ako vás to privedie do tohto extrému, cukor spôsobí množstvo negatívnych vedľajších účinkov, ktoré vám môžu sťažiť efektívne vykonávanie každodenných úloh.

Možno ste však túto súvislosť nikdy nerozpoznali, pretože konzumácia cukru je v našej spoločnosti považovaná za normálnu.

Príznaky, ktoré naznačujú, že jete príliš veľa cukru

1. Všeobecné vyčerpanie

Účinok spôsobený cukrom možno prirovnať k stimulačným drogám. Najprv cítite rýchly nárast energie, ale čoskoro vaša energia klesne pod normálnu úroveň.

Všeobecnou reakciou na tento typ únavy je pitie sódy alebo iných povzbudzujúcich nápojov, ktoré tiež obsahujú veľa cukru. Toto len začína cyklus odznova.

Z tohto dôvodu odporúčame piť kávu so sladidlami bez cukru alebo inými prísadami, ktoré vám pomôžu obnoviť energiu

2. Túžba jesť viac sladkostí

Ako sme už povedali vyššie, hovoríme o látke, ktorá pôsobí veľmi podobne ako droga. Ak sa teda pristihnete, že neustále premýšľate o jedení sladkostí, môže to byť znak toho, že jete príliš veľa cukru. Možno ste si na ňom vytvorili akúsi závislosť.

Dôvod, prečo sa to deje, je založený na našom pôvode ako druhu. Na prežitie potrebujeme glukózu. Čím viac jeme, tým viac nám mozog hovorí, aby sme si uložili.

Z tohto dôvodu sa cukor pridáva do najnepravdepodobnejších produktov, ako sú občerstvenie a dokonca aj mäso.

3. Výkyvy nálad

Ako sme povedali, čím viac cukru jete, tým viac cukru chcete. To znamená, že keď ste zjedli niečo sladké, máte lepšiu náladu. Na druhej strane, keď ste nejedli sladkosti, ste podráždení. Zvláštne je, že teraz sú vaše zmeny nálad spojené s určitým jedlom.

Všetky spracované potraviny obsahujú glukózu, čo znamená, že tento typ abstinencie sa môže vyskytnúť bez ohľadu na to, čo jete.

4. Priberanie na váhe

Akonáhle váš mozog dostane množstvo cukru, ktoré potrebuje na fungovanie, vaše telo prebytok metabolizuje ako tuk. Pretože pankreas nemôže vylučovať dostatok inzulínu na strávenie cukru, vaša pečeň ho klasifikuje ako tuk.

Neprepadajte panike – stále môžete jesť dostatok ovocia a schudnúť. Glukóza prítomná v týchto potravinách nie je taká škodlivá ako sladkosti alebo iné spracované produkty.

5. Vaša pokožka trpí, keď jete priveľa cukru

Na trávenie cukru je potrebná prítomnosť inzulínu. Je to silná látka, ktorú vaše telo vylučuje vo veľkom množstve, keď jete príliš veľa cukru. Mnoho ľudí je naň obzvlášť citlivých a v dôsledku toho ich pokožka začína vykazovať suchosť a šupinatenie.

Je pravda, že si môžete kúpiť množstvo kozmetických produktov pre suchú pokožku, ale skôr ako sa k nim uchýlite, odporúčame vám obmedziť spotrebu cukru, aby ste zistili, či to nie je príčina.

6. Zvýšenie krvného tlaku

Nepochybne ste už počuli, že soľ je zlá na krvný tlak, ale vedeli ste, že cukor je ešte horší? Štúdia ukázala, že keďže sa cukor ťažšie metabolizuje, viac zaťažuje vaše srdce. To zase zvyšuje váš krvný tlak.

Problémy vznikajúce v dôsledku tohto javu sú dnes veľmi časté. Ľudia však tento zvláštny vzťah len zriedka rozpoznávajú. Existuje mnoho faktorov, ktoré spôsobujú vysoký krvný tlak, no jasné je, že k nemu môže viesť nedostatočné uvedomenie si dôsledkov toho, čo jete a konzumácie sladkých jedál.

Ak bol článok prínosom, neváhajte ho zdieľať aj s ostatnými.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*