Sladký hrášok je skutočnou pochúťkou, preto ho pestuje väčšina ľudí, ktorí majú malú záhradku. Najlepší je čerstvý, no ak si ho chcete vychutnať v zime a nie z konzervy, skúste domácu konzerváciu.
Najjednoduchší spôsob je zmraziť ho. Väčšinou to takto robí každý, kto sa chce skladovať na zimu, no existuje aj oveľa energeticky úspornejší spôsob.
Blanšírovaný hrášok odvážime a dôkladne umyjeme. Dáme do veľkého hrnca, potom pridáme 12 dkg soli, 8 dkg cukru a 1 lyžicu sódy bikarbóny na liter hrášku.
Dobre premiešajte, prikryte a nechajte jeden deň odstáť. Pustí dostatok šťavy na ďalší deň. Vložte ho do dobre umytých pohárov a potom naň rovnomerne rozdeľte šťavu. Hrášok pred použitím namočte, inak môže byť mierne slaný.
Poďme to vysušiť!
Hrášok umyjeme, potom ho pár minút povaríme v jemne osolenej vode, scedíme a vložíme na slnko alebo do rúry. Hrášok vysušte čo najtvrdšie, potom ho zaveste v plátennom vrecku na suchom, dobre vetranom mieste.
Pri používaní s ním zaobchádzame rovnako ako s celou fazuľou: odporúča sa namočiť cez noc.
Leave a Reply