Príprava:
1. Najprv niekoľko informácií o prísadách. Zvoľte vodku alebo pálenku, to záleží len na vás. Je tam malý chuťový rozdiel, ale to nie je rozhodujúce. Dubovú kôru možno zakúpiť v lekárni.
Odporúčame ju vopred namočiť do vriacej vody asi na 10 minút, nechajte ju uschnúť a až potom ju dajte do nápoja. Kôru môžete nahradiť rovnakým množstvom dubových lístkov.
2. Teraz pristúpme k samotnej príprave. Rozpustite cukor v malom množstve pálenky, tým si vytvoríte karamelový sirup. Vložte všetky ingrediencie do nádoby, zalejte pálenkou a potom pridajte sirup.
3. Všetko dobre pretrepte a položte na temné miesto. Je potrebné počkať aspoň dva týždne, ale nie viac ako mesiac, aby pálenka neabsorbovala príliš veľa tanínov z dubovej kôry.
4. Po získaní bohatej farby a chuti treba extrakt prefiltrovať. Potom ho rozlejte do fliaš a dajte znovu späť na temné miesto, ale tentoraz asi na pol roka. A váš najlepší domáci koňak je hotový!
Koňak z pálenky s pridaním dubovej kôry nie je žiadna chemická náhrada, ale živý, ušľachtilý nápoj a ešte vlastnoručne vyrobený. Skutoční odborníci v tejto veci hovoria, že koňak sa stáva obzvlášť lahodným a chutným, ak ho necháte uležať dva roky.
S každým mesiacom nápoj získava stále bohatšiu a jemnejšiu chuť. Proste skvelý recept!
Už ste si niekedy robili domáci koňak? Možno poznáte ešte pár trikov pri jeho výrobe? Podeľte sa o ne v komentároch!
1
2
Zdenek M.
1 komentár
Borek Január 11, 2019 at 9:13 am
Kravina, tým že rozpustíme cukor vo vodke, žiadny karamel nezískame. jediný (v tomto prípade) spôsob ako získať karamel je pomalým zahrievaním kedy sa začne c ukr taviť a následne potom ho môžeme zaliať najskôr troškou vody a po čiastočnom vychladnutí aj alkoholom. Ovšem- žiadny ušľachtilý nápoj nezískame ale piť sa to dá.
Odoslať spätnú väzbu
História
Uložené
Komunita
Leave a Reply