Turecké balónové posúchy, ktoré vás dostanú: Nadýchané ako obláčik a chuťovo neodolateľné!


Ingrediencie:

  • 20 g droždia
  • 500 g hl.múky
  • 2 lyžičky soli
  • lyžica cukru
  • 170 ml vody
  • 180 g jogurtu
  • lyžica oleja
  • maslo na natieranie

Príprava:

  1. Droždie rozpustite v niekoľkých polievkových lyžiciach vody. Múku preosejte a potom odložte 4 polievkové lyžice. Do väčšej časti múky pridáme cukor, soľ, vodu, jogurt a nakoniec rozpustené droždie.
  2. Zľahka ručne alebo mixérom premiešame a vypracujeme dobré cesto. Keď to budete mať dobre urobené, bude lepkavé a riedke, tak až potom postupne pridávajte zvyšok múky (tie 4 polievkové lyžice, ktoré ste si odložili) a mieste.
  3. Vytvorte tvar gule. Do ruky nalejeme lyžicu oleja a cesto natrieme zo všetkých strán, prikryjeme utierkou a necháme hodinu na teplom mieste postáť.
  4. Vzniknuté cesto zľahka posypte múkou, koľko sa dá, aby ste ho vybrali z misy, potom ho preložte na pracovnú dosku, ktorú ste posypali trochou múky.
  5. Rukami veľmi zľahka prehnetieme, vytvoríme valček, ktorý potom ostrým nožom rozrežeme na 4 časti. Každú časť opatrne vytvarujte do gule, potom prikryte utierkou a nechajte 10 minút odstáť.
  6. Na pomúčenej pracovnej doske každú guľku rozvaľkáme valčekom na kruh s priemerom asi 25 cm. Keď bude pre neho ťažké sa natiahnuť, nechajte ho odpočívať, kým natiahnete ďalšiu loptu.
  7. Opäť prikryte utierkou a nechajte dve minúty pôsobiť, potom pokračujte v naťahovaní, kým nedosiahnete správnu veľkosť.
  8. Znovu prikryte a nechajte asi 5 minút, kým sa olej v panvici zohreje. Olej zohrejte na najvyššiu teplotu (pozor, aby ste ho nepripálili), potom pridajte prvú žemľu.
  9. Mali by sa piecť maximálne 30 sekúnd z každej strany v niekoľkých dávkach – akonáhle sa na ceste začnú objavovať bublinky, otočte ho, potom po 30 sekundách znova otočte.
  10. Necháme zo žemle vytvoriť balón, potom ho opäť otočíme, aby sa upiekla z druhej strany. Po vytvorení balóna môžete buchtičku trochu posunúť rukami, aby sa všade dotýkala panvice a dostala peknú farbu, nielen v strede.
  11. Upečené buchty ešte teplé potrieme maslom z oboch strán; Netreba to roztápať, stačí napichnúť kocku na vidličku a rozložiť ňou celé buchty.

Chutia tak dobre, že ich budete chcieť robiť každý deň!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*