
Tento koláč je legendou nedeľných popoludní, rodinných osláv aj sviatočných chvíľ. Overený generáciami, s jednoduchými surovinami, ktoré má doma každá gazdinka. Je jemný, vláčny a plný tvarohovej chuti. Ak hľadáte recept, čo nesklame – toto je on.
Ingrediencie:
Na cesto:
-
2 vajcia
-
100 g práškového cukru
-
200 ml mlieka
-
100 ml oleja
-
250 g polohrubej múky
-
1 prášok do pečiva
Na tvarohovú plnku:
-
500 g jemného tvarohu
-
2 žĺtky
-
100 g práškového cukru
-
1 vanilkový cukor
-
kôra z 1 citróna
-
2 lyžice kyslej smotany
-
2 bielky vyšľahané do snehu
Postup:
-
Cesto: V mise vyšľaháme vajcia s cukrom do peny, pridáme mlieko, olej a postupne múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto vylejeme na papierom vystlaný plech.
-
Plnka: Tvaroh vymiešame s cukrom, vanilkou, žĺtkami, citrónovou kôrou a smotanou. Nakoniec opatrne vmiešame tuhý sneh z bielkov.
-
Pečenie: Tvarohovú plnku rovnomerne nanesieme na cesto. Pečieme pri 170 °C približne 35–40 minút dozlatista.
-
Po vychladnutí môžeme posypať práškovým cukrom alebo ozdobiť ovocím.
Tip:
Tento koláč chutí výborne aj na druhý deň – ak vôbec niečo zostane! Výborne sa hodí k rannej káve aj ako dezert po obede.
Rozhodne vyskúšajte a zdieľajte aj so svojimi priateľmi.
Leave a Reply