Tvarohový koláč s čokoládovou penou: Vynikajúci na každú príležitosť!

Prísady:
  • 19 dkg celozrnných sušienok
  • 5 dkg masla
Tvarohová plnka:
  • 50 dkg tvarohu
  • 13,5 dkg smotanového syra
  • 1 a 1/3 pohára 36% smotany
  • 15 dkg cukru
  • 2 čajové lyžičky vanilkového cukru
  • 3 polievkové lyžice pšeničnej hladkej múky
  • 3 vajcia
Čokoládová pena:
  • 20 dkg čokolády (10 dkg mliečnej a 10 dkg horkej čokolády)
  • 1 PL likéru amaretto
  • 3 lyžice vody
  • 3 dkg masla izbovej teploty
  • 3 vajcia
  • 5 dkg jemného cukru na pečenie
  • 100 ml 36% smotany
DEKORÁCIA
  • niekoľko kociek horkej čokolády

Postup:
  1. Tortovú formu s priemerom 27 cm vyložíme papierom na pečenie na samé dno, boky ničím nemastíme. Sušienky rozdrvte (napr. valčekom alebo mixérom). Na miernom ohni rozpustite maslo, pridajte k rozdrveným sušienkam a premiešajte. Preneste zmes na dno tortovej formy, zarovnajte povrch, dôkladne a pevne vyrovnajte.
  2. Tvarohová zmes: Všetky ingrediencie na tvarohovú zmes vopred vyberte z chladničky, aby sa zohriali. Tvaroh, smotanu, smotanový syr, cukor, vanilkový cukor a múku rozmixujte na najnižšej rýchlosti mixéra, kým zmes nebude hladká (asi 2 minúty). Pridávajte po jednom vajíčku a miešajte na nízkych otáčkach, kým sa všetko nespojí.
  3. Zmes nalejte na sušienky, uhlaďte povrch a vložte do rúry vyhriatej na 160 °C. Na dno rúry umiestnite formu s vriacou vodou (cheesecake sa bude piecť s parou). Pečte 60 minút. Nechajte vychladnúť v mierne pootvorenej rúre a postupne ju otvárajte.
  4. Keď je tvarohový koláč úplne vychladnutý, môžete naň lyžicou naliať čokoládovú penu: čokoládu nalámeme na kocky, pridáme amaretový likér, vodu a maslo a rozpustíme vo vodnom kúpeli (kovovú misu s prísadami postavíme nad hrniec s pomaly sa variacou vodou). Odstavte z ohňa, premiešajte a nechajte vychladnúť. Oddeľte žĺtky od bielkov, pridajte ich k čokoláde a premiešajte. Chvíľu šľahajte bielky so štipkou soli, pridajte cukor a šľahajte ďalej, asi 10 minút, kým nie je pena hustá a lesklá. Do vychladnutej čokolády pridajte polovicu vyšľahaných bielkov a veľmi opatrne premiešajte, aby ste nezničili penu. Vychladnutú šľahačku vyšľaháme (mala by byť hustá a tuhá), pridáme k čokoláde a premiešame. Pridáme zvyšok vyšľahaných bielkov a jemne premiešame.
  5. Dajte do chladničky vychladiť, najlepšie cez noc. Keď pena stuhne, tvarohový koláč rozrežte nožom, odstráňte okraj formy, ozdobte kúskami horkej čokolády a vložte späť do chladničky.
Prajeme dobrú chuť!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*