Týchto 5 jedál vyhoďte urgentne zo svojej stravy: Je to dôvod prečo sa vám kazia zuby!

Bolo by dobré tieto potraviny úplne vylúčiť zo svojho jedálnička alebo aspoň obmedziť na minimum! Niektoré potraviny môžu poškodiť zuby a prispieť k ich rýchlejšiemu kazeniu.

Dôvodom, prečo majú zlý vplyv na zuby, je, že obsahujú určité kyseliny. Ak je to možné, vyhýbajte sa tomuto jedlu čo najviac.

Ak sa nemôžete vzdať potravín na zozname, nezabudnite si po ich konzumácii dobre vyčistiť zuby.

Tu sú príslušné potraviny:
1. Gumíky

Všetky sladkosti ovplyvňujú zubný kaz, no niektoré cukríky to robia viac ako iné. Gumové cukríky sa často lepia na zuby a zubnú sklovinu zanechávajú v kontakte s kyselinami celé hodiny.

2. Sýtené nápoje

Sladkosti nie sú jediným vinníkom, pokiaľ ide o cukor. Sýtená šťava môže obsahovať niekoľko lyžičiek cukru na pohár. Okrem toho tieto šťavy obsahujú kyselinu fosforečnú a citrónovú, ktoré rozožierajú zubnú sklovinu.

Sódovky bez cukru môžu mať ešte viac kyselín vo forme umelých sladidiel.

 

3. Ovocné šťavy

Ovocné šťavy sú plné vitamínov a antioxidantov, no bohužiaľ väčšina týchto štiav je nabitá aj cukrom. Niektoré šťavy môžu obsahovať rovnaké množstvo cukru ako sóda.

Ovocie je prirodzene sladké, preto hľadajte šťavu, ktorá neobsahuje pridaný cukor. Obsah cukru môžete znížiť aj zriedením šťavy s trochou vody.

4. Neustále maškrtenie

Hryzenie produkuje menej slín ako počas jedla a časti jedla zostávajú v zuboch celé hodiny. Vyhnite sa príliš častému maškrteniu a držte sa občerstvenia s nízkym obsahom cukru a škrobu.

5. Červené a biele víno

Kyseliny vo víne rozožierajú zubnú sklovinu a vytvárajú drsné miesta, ktoré spôsobujú, že zuby sú náchylné na zmenu farby. Červené víno obsahuje pigment nazývaný chromogén, ako aj triesloviny, ktoré pomáhajú udržať farbu na zuboch.

Vďaka tejto kombinácii ľahko zostane červená farba vína na vašich zuboch dlho po vyprázdnení pohára.

Zdieľajte článok aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*