Úplne fantastický cukrový koláč z kysnutého cesta preliaty smotanou – od najlepšej kuchárky mojej babičky!

Postup:

  1. V teplom mlieku rozpustíme lyžičku cukru, pridáme droždie, premiešame a necháme vzísť kvások.
  2. Do misky dáme vajíčka, 100 g masla a premiešame. Pridáme aj štipku soli a postupne pridávame múku, ktorú sme prešiel cez sito. Pridáme kvások a spracujeme cesto. Necháme ho kysnúť jednu hodinu.
  3. Pripravíme si menšiu formu (20 × 20 cm), ktorú poriadne vymažeme maslom.
  4. Spracované cesto navrstvíme do formy a rozložíme ho. Ruky si potrite olejom a cesto rovnomerne roztlačte do formy. Necháme kysnúť cca pol hodinu.
  5. Po pol hodine si znovu ruky pomastíme olejom a prstom urobíme dierky.
  6. 50 g masla sme zmiešali s cukrom a pomocou lyžice túto zmes natlačíme do dierok.
  7. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca pol hodinu.
  8. Potom koláč vyberieme popicháme špáradlom a zalejeme smotanou. Vrátime späť do rúry na ďalších cca 10 minút.

Najlepšie je ešte horúci. Je veľmi šťavnatý a chutný.

Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priateľmi na facebooku!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*