Vlašské orechy sú jednou z našich najuznávanejších rastlín, pretože okrem toho, že ochucujú mnohé dezerty a koláče, sa používajú aj na liečbu mnohých chorôb a infekcií.
Ak sa spýtate gazdinej, prečo by ste mali piť čaj z orechových škrupín, najpravdepodobnejšou odpoveďou bude, že je dobrý pre krvný obeh, pretože zrieďuje krv.
Má však aj ďalšie liečivé vlastnosti:
Zmierňuje kašeľ
Pomáha tiež zmierniť kašeľ. Z orechových škrupín, ktoré zostali po rozbíjaní orechov – čistých – sa pripraví čaj a varí sa, kým čaj nie je dostatočne svetlý, aby mal číru farbu.
Zvyčajne sa pije teplý, nie horúci, ochutený medom a citrónom. Teplý medový čaj je príjemný a zmierňuje príznaky, ale veľmi horúce nápoje zvyšujú riziko vzniku rakoviny hrtana.
Priaznivo pôsobí na žalúdočné vredy
V prípade vredov si uvarte dobrý silný orechový čaj a na lačný žalúdok ho podávajte po lyžičkách.
Vynikajúci zdroj vápnika
Ak trpíte nedostatkom vápnika, jedným z najlepších spôsobov jeho doplnenia je časté pitie orechového čaju. Odporúča sa piť 0,5-1 čaju denne.
Škrupiny vlašských orechov sa môžu používať aj zvonka
Ľahké povrchové kožné lézie možno liečiť odvarom z orechových listov. Orem koreňa sú všetky časti orecha liečivé.
Listy vlašského orecha umožňujú zdravú regeneráciu pokožky a epitelových tkanív. Zároveň sa listy vlašského orecha môžu používať aj na anestéziu, sťahovanie epitelu, tuberkulózu, znižovanie hladiny cukru v krvi, dezinfekciu, baktericídne, fungicídne, tonizujúce, hojenie rán, vredy v ústach, zápal spojiviek, kožné choroby, omrzliny, vaginálne ochorenia.
Leave a Reply