Teraz, keď sa pomaly blíži zima, všetci sa začíname obzerať po šálke príjemného teplého čaju, ktorý by nás zahrial. Tento náš príjemný zvyk ale nemusí byť pre naše zdravie až taký prospešný.
Ako varujú vedci z kanadskej McGill University, „pyramídové“ vrecúška v individuálnom balení čaju (a súvisiacich nápojov) vyrobené z nylonu a upraveného polyetylénu (Pet), okrem toho, že nejde o bežné papierové obaly, zanechávajú miliardy mikro- a nano-vlákna v kontakte s vriacou vodou, čo predstavuje potenciálnu hrozbu pre naše životy.
A je dobré to vedieť.
V tejto štúdii publikovanej v časopise Environmental Science and Technology kanadskí vedci skúmali štyri typy komerčne dostupných obalov. Vybrali čaj a vyčistili ich. Potom ich ponorili do vody s teplotou 95 °C a zvyšky analyzovali.
Zistili tak, že v objeme zodpovedajúcom šálke čaju sa uvoľní v priemere 11,6 miliardy mikročastíc s priemerom viac ako 100 nanometrov a 3,1 miliardy nanočastíc s priemerom menším ako 100 nanometrov.
Chemici boli schopní identifikovať, že tieto častice zodpovedajú nylonovým a Pet filtrom. “Sú to hodnoty vyššie ako tie, ktoré boli pozorované v iných potravinách a nápojoch,” vysvetľuje výskumníčka Natalie Tufenki.
„Napríklad kuchynská soľ, ktorá má tiež pomerne vysokú koncentráciu, obsahuje asi 0,005 mikrogramu plastu v každom grame. Kým čajové vrecúško obsahuje 16 mikrogramov, hmotnosť je tisíckrát väčšia,“ dodáva.
Aký vplyv však môžu mať všetky tieto mikro- a nanočastice, ktoré konzumujeme, na naše zdravie?
Za súčasných podmienok je ťažké mať jednoznačnú odpoveď, ale vedci skúmali účinky na mikroorganizmus v morskom planktóne, vodnú blchu, a našli veľa rozdielov v správaní aj v jeho vývoji. A ich veľkosť závisí od množstva, ktoré absorbuje.
Účinky na ľudský organizmus teda závisia od množstva a frekvencie pitia čaju a nápojov v plastových filtroch. To znamená, že je lepšie vrátiť sa k zvyku variť normálne čajové lístky alebo aspoň používať konvenčné papierové vrecká.
Zdroj: APE-MEP
Leave a Reply