
Majú jemnú, jemne orieškovú chuť a zelené listy s fialovým stredom. Hodia sa do šalátov a slaných jedál, ale aj do kokteilov. Výborne fungujú ako doplnok k jedlám z morských plodov.
Amarantové listy majú skvelú chuť a mnoho nutričných hodnôt. Amarant je rastlina, ktorá sa pestuje už mnoho stoviek rokov.
Prvé zmienky o jeho používaní už pred 4000 rokmi v oboch Amerikách. Jedli ho Aztékovia, Mayovia a Inkovia. Rastlina bola veľmi dôležitou zložkou ich stravy.
Amarantové listy sa používali aj v náboženstve, pretože sa obetovali bohom vojny. Niet divu, že španielski dobyvatelia zničili úrodu. Našťastie sa ich hnev nedostal na vysokohorské plantáže.
Amarant sa objavil v Európe v 15. storočí a zdobil domy, o jeho kulinárskych vlastnostiach sme sa dozvedeli o niečo neskôr.
Amarantové listy majú veľa výživných vlastností
V prvom rade sú zdrojom železa, prvku, ktorý prenáša kyslík a pomáha pri tvorbe červených krviniek, čím chránia pred anémiou. Železa je viac ako v pšenici a špenáte.
Vitamín C nájdeme aj vo fialových listoch. Táto zložka odďaľuje starnutie pokožky a chráni telo pred voľnými radikálmi.
Amarantové listy obsahujú aj horčík, fosfor a vápnik. Obsahujú tiež veľké množstvo vitamínu K, ktorý podporuje obehový systém a reguluje procesy zrážania krvi.
Sú zdrojom vitamínu D, prvku potrebného pre stavbu kostí a kĺbov. Obsahujú aj kyselinu listovú, preto by budúce mamičky mali siahnuť po amarante. Vitamín B9 tiež podporuje tvorbu serotonínu.
Fialové listy obsahujú aj ľahko stráviteľné bielkoviny ako leucín, lyzín a izoleucín. Obsahujú aj vlákninu, ktorá urýchľuje trávenie a znižuje hladinu zlého cholesterolu. Amarantové listy môžu konzumovať ľudia na diéte, pretože majú málo kalórií.
Majú však vážnu nevýhodu – obsahujú oxaláty, ktoré bránia vstrebávaniu vápnika a horčíka. Preto ich radšej nejedzte surové, najmä ak máte s tým súvisiace problémy, ochorenia močových ciest či ťažkosti s trávením tukov.
Použitie v kuchyni
Budú skvelou prísadou do šalátov, napríklad s fetou alebo kozím syrom. Listy možno blanšírovať (ponoriť na niekoľko desiatok sekúnd do vriacej vody, potom do ľadovej vody) a pridať do omelety, mäsového alebo rybieho jedla a do cestovín.
Amarantové listy dobre fungujú v ázijských jedlách. Pripravíme si z nich aj výživný kokteil. Šarlátová zvýrazní chuť ovocia a vyzdvihne v ňom to najlepšie.
Zaujal vás článok? Zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi.
Leave a Reply