
Bohatá na vitamíny a minerály, antibakteriálne, antihistamínové, antioxidačné a zoštíhľujúce vlastnosti. Tu sú dôvody, prečo sa oplatí spoznať rastlinu známu ako Perilla.
Perila – nie taká obyčajná, ako sa môže zdať
Perila je málo známa rastlina, no má neoceniteľné vlastnosti. Nie nadarmo sa v tradičnej medicíne používa už po stáročia. Rastlinu z Ázie možno nájsť v záhradách aj vo voľnej prírode. V Japonsku sa perila nazýva shiso.
Vyznačuje sa charakteristickými listami podobnými žihľave, ktoré sú zelené alebo zelenofialové/fialové. Okolo výhonkov na vrchole sú malé zvončekovité kvety od bielej po červenofialovú.
Perila – vlastnosti
Perila frutescens obsahuje veľké množstvo vitamínu C, vitamínov skupiny B a cenných minerálov ako železo, vápnik a horčík. Je známa najmä pre svoje antihistamínové vlastnosti, preto sa často odporúča pri alergiách.
Ďalšie vlastnosti rastliny, ako sú antibakteriálne a antioxidačné vlastnosti, sú nápomocné pri podpore boja proti prechladnutiu, infekciám a zápalom. Nielenže sa rýchlejšie zbavíme choroby, ale máme aj lepšiu imunitu.
Flavonoidy prítomné vo vnútri perily inhibujú pôsobenie voľných radikálov a tiež prispievajú k spomaleniu procesov starnutia tela a jeho buniek. Okrem toho tieto dôležité zlúčeniny majú ochranný účinok na bunky, čím znižujú riziko mutácií.
Za zmienku stojí aj málo známe využitie rastliny pri tráviacich problémoch. Látky obsiahnuté v rastline priaznivo pôsobia na udržanie rovnováhy črevnej bakteriálnej mikroflóry, čím sa znižuje tvorba plynov, plynatosť a koliky v črevách.
Perilu možno použiť pri stavoch veľkého stresu a vyčerpania organizmu, pretože dokáže veľmi účinne upokojiť nervy.
To však nie sú všetky výhody, ktoré môžeme z tejto jedinečnej rastliny získať. Perila má účinok potláčajúci chuť do jedla, čo bolo potvrdené v štúdii analyzujúcej vplyv apigenínu (izolovaného zo semien) na množstvo potravy skonzumovanej myšami.
V kombinácii so zlepšením trávenia pôsobí veľmi dobre pri chudnutí.
Perila pre krásu
Perila sa môže užívať aj orálne, no nielen – stále viac sa používa v kozmetike na zlepšenie krásy. Odporúča sa najmä na vlasy a pokožku vo forme oleja.
S vedomím, že má regeneračné, omladzujúce, vyživujúce a antibakteriálne vlastnosti, je ťažké si predstaviť nevyužiť také cenné vlastnosti v kozmetickom priemysle.
Robí pokožku elastickou, robí ju pevnejšou, zabraňuje upchávaniu mazových pórov a znižuje viditeľnosť zafarbenia. Navyše je vhodný pre všetky typy pleti.
Čo sa týka použitia na vlasy, má skvelý efekt na suché a rozštiepené končeky. Navyše, vlasy, ktoré sú vyživené vďaka perille, sú lepšie upraviteľné a nie sú vystavené lupinám.
Perila – ako ju používať?
Perilu si môžete kúpiť v bylinkárňach, lekárňach a internetových obchodoch. Dodáva sa v niekoľkých formách: po prvé vo forme tabliet, po druhé – kapsuly s výťažkami z perilovej byliny, po tretie ako sušená rastlina (rezaná bylina alebo prášok).
Tablety a kapsuly sa užívajú perorálne podľa pokynov v písomnej informácii pre používateľov, pokiaľ neexistujú iné indikácie od lekára alebo lekárnika.
Rezaná bylina a prášok by sa mali správne uvariť. 1 vrchovatú lyžičku sušenej rezanej bylinky zalejte pohárom vriacej vody a nechajte prikryté asi 15 minút.
Tento nálev sa odporúča piť asi 2-3 krát denne medzi jedlami. Prášková forma sa tiež zaleje vriacou vodou – na 1 plochú lyžičku mletej suroviny je pohár vriacej vody.
Po zaliatí nálevom dobre premiešame a necháme pár minút vychladnúť, aby bolo ešte teplé, ale nie horúce. Odporúča sa piť 2-3x denne medzi jedlami.
Vzhľadom na to, že pripravený perillový nálev má špecifickú, jemne horkastú dochuť, dá sa trochu „prisladiť“. Jeho chuť najlepšie vylepší med a citrónová šťava, ktorá zvýrazňuje jej vlastnosti.
Komu sa neodporúča?
Perila frutescens je pomerne bezpečná rastlina, ktorá by nemala spôsobovať žiadne nežiaduce účinky. Napriek tomu stojí za zmienku, že sa môže vyskytnúť individuálna intolerancia na jeho bylinu alebo listy.
Ak telo neznáša kontakt s perilou, prejaví sa to najčastejšie vo forme vyrážky na koži a rôznych neduhov s fungovaním tráviaceho systému.
Ľudia, ktorí sú už alergickí na rastliny – napr. oregano, mäta či tymian – sú vystavené väčšiemu riziku vzniku intolerancie na túto rastlinu.
Zaujal vás príspevok? Zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi.
Leave a Reply