Ingrediencie (všetky prísady musia mať izbovú teplotu):
- 1 a ¼ šálky polohrubej múky
- 1/3 šálky kakaa
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička jedlej sódy
- ¼ čajovej lyžičky soli
- ¾ šálky cukru
- 1/3 šálky hnedého cukru
- 60 g masla
- 1 šálka cmaru
- ½ šálky mlieka
- 2 vajcia
- 1 polievková lyžica instantnej kávy rozpustená v polievkovej lyžici mlieka
Poleva:
- 180 g horkej čokolády
- ½ šálky 36% smotany
- Tuk a kakao na posypanie plechu
Postup:
- Formu na bábovku s priemerom 23 cm vymastite tukom a vysypte kakaom.
- V miske zmiešajte suché prísady, t. j. múku, kakao, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ a cukry. V inej miske vymiešajte maslo do nadýchanej konzistencie, potom za stáleho šľahania pridajte cmar, mlieko, vajcia, kávu.
- Keď sa ingrediencie spoja, znížte rýchlosť mixéra a po častiach pridávajte suché prísady. Cesto prenesieme do formy a pečieme pri teplote 180 stupňov 40-45 minút. Upečený koláč nechajte vychladnúť na mriežke.
- Čokoládu nakrájajte nadrobno, dajte ju do hrnca, pridajte smotanu a za stáleho miešania zahrievajte, kým sa ingrediencie nespoja. Polevu nechajte mierne vychladnúť a prelejte ňou koláč.
Leave a Reply